Ivanović : Ako državni organi nastave da kriju podatke plaćaće po 2.000 eura

"Ako to bude trend ponašanja prvostepenih organa, moraćemo posezati za onim što nije popularno"
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2013. 13:50h

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Aleksa Ivanović rekao je da je zabrinjavajuće koliko državni organi ignorišu sprovođenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

On je najavio da će Agencija posegnuti za podnošenjem prekršajnih prijava ukoliko se to ne promjeni.

U organizaciji Uprave za kadrove i OEBS-a danas je održan okrugli sto „Podrška implementaciji Zakona o slobodnom pristupu informacijama“, na kome je ponovljen opšti stav o važnosti zakona za transparentnost državnih institucija i borbu protiv korupcije.

Na to je ukazala i direktorica Uprave za kadrove SvetlanaVuković, kao i državna sekretarka MUPa Jadranka Vojnović.

I pored te činjenice, koja ne može biti nepoznata državnim organima jer Zakon o slobodnom pristupu postoji već sedam godina, podaci o njegovoj primjeni su poražavajući.

Aleksa Ivanović iz Agencije, koja je drugostepeni organ kome se podnosi žalba zbog neprimjene zakona o SPI, je kazao da oni već primaju dnevno po desetak žalbi na ćutanja administracije, odnosno ignorisanja državnih organa da dostave podatke onim akojis epozovu na Zakon.

Agencija ova posao obavlja tek dva mjeseca,kako je počeo da važi novi Zakon o SPI, pa je Ivanović najavio da će sačekati još malo i napraviti analizu.

„Ako bude trebalo moraćemo da posegnemo za onim što je nepopularno ali jeste mjera za sprovođenje Zakona, a to su prekšajne prijave,“ reako je on.

Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama prekršajne kazne za državne organe koji odbijaju da dostave podatke ili ih dostavljaju selektivno je od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: