Verige pune mina koje je Mijajlović „očistio”

Amerikanci na Jutjubu postavili video koji pokazuje „uspješnost“ RCUD-a
88 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2013. 15:24h

Program morskih sisara Ratne mornarice SAD (US Navy Marine Mammal Programe -MMP) na Jutjub mrežu postavio je devetominutni video o akciji tima MMP sa šest delfina specijalno obučenih da na dnu mora nalaze neeksplodirana ubojna sredstva, a koji je u oktobru prošle godine boravio u Crnoj Gori.

Američki delfini iz tzv. Mk-7 tima MMP programa sa svojim trenerima, veterinarskim osobljem, marinskim biolozima i personalom Mobilnog tima za protiviminska dejstva RM SAD (EODMU-1) iz San Dijega, transpornim avionom je iz Kalifornije prebačen u Tivat gdje su delfini pretražili nekoliko djelova Bokokotorskog zaliva u kojima se sumnjalo da na dnu mora vrebaju NUBS zaostala iz ratova vođenih tokom 20. vijeka.

U toj vježbi sa vrlo praktičnim ishodom, učestvovali su i protivminski ronioci mornarica Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Mornarica VCG je američkim delfinima tom prilikom odredila tri prioritetna rejona za pretragu za zaostalim NUBS – tjesnac Verige, Kumborski tjesnac i akvatorijum jugozapadno od svjetionika na plićini Tunja, u pravcu Krašića i Petrovića.

„Tokom angažovanja u Crnoj Gori delfini su registrovali brojne kontakte sa predmetima na dnu mora koji bi mogli biti NUBS. Životinje su u neposrednoj blizini tih predmeta postavile markere, nakon čega su se na dno spuštali ronioci koji su vršili identifikaciju tih objekata. Kada je preliminarna procjena završena, precizne lokacije objekata za koje se sumnja da su NUBS, predavane su timovima vojnih protivminskih ronilaca koji su ih još jednom pregledavali. Svi podaci o lokacijama NUBS, sa preciznim geografskim koordinatama, fotografijama i video zapisima su objedinjeni u jedinstvenu bazu podataka koja je stavljena na raspolaganje vlastima. Ti podaci i snimci su od krucijalne važnosti za određivanje prioriteta u budućim operacijama čišćenja ovih NUBS iz podmorja Boka, kao i da ubrzaju napore Crne Gore da eliminiše prijetnju od NUBS u moru za civilnu populaciju i za ekonomske projekte koji se ovdje razvijaju“, napominje se u dokumentarnom filmu MMP programa stavljenom Jutjubu.

Sve to „garnirano“ je brojnim snimcima neeksplodiranih artiljerskih granata velikog kalibra, kao i starim protivbrodskim minama, čak i djelovima torpeda sa dna Boke, gdje sve to počiva još od vremena Austrougarske ili iz perioda Drugog svjetskog rata. Podaci i video materijal koji su snimili Amerikanci, ubjedljivo su demantovali do sada u više navrata saopštavane zvanične tvrdnje JU „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, spasavanje, pružanje pomoći i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele i njenog direktora Veselina Mijajlovića koji su isticali da je nakon njihovih akcija, podmorje Crnogorskog primorja praktično čisto od svih NUBS do dubine od 50-ak metara.

Amerikanci koji su prethodnih godina kroz razne programe podrške RCUD-u donirali preko 1,7 miliona dolara veoma su nezadovoljni načinom na koji je Mijajlovićeva JU upotrijebila ta sredstva, ne odgovorivši svom osnovnom zadataku, pa stoga SAD i drugi NATO partneri sada kod crnogorskog rukovodstva insistiraju da se u okviru Mornarice VCG, obnovi mornarička protivminska komponenta koja je u Vojsci Crne Gore ukinuta upravo zbog davanja prednosti RCUD-u.

Način na koji je RCUD postupio, navela je čelnike Programa za humanitarno deminiranje i Kancelarije za razoružanje i uništavanje viškova naoružanja američkog Ministarstva odbrane, da ponovno izdvoje veliki novac za podršku Crnoj Gori, ali ovog puta kroz akciju američkih delfina iz MMP i protivminskih ronilaca koji su obučavali svoje kolege iz Mornarice VCG.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, samo je za transport šest delfina, njihovog pratećeg tima i opreme iz San Dijega za Tivat, avionom tipa C-17 iz sastava 729. transportnog skvadrona Ratnog vazduhoplovstva SAD, koštao oko dva miliona dolara.

Bonus video: