Herceg Novi: Zeleno svjetlo za panoramski lift

Opština je odlučila da sporazum o izgradnji lifta od Škvera do centra grada, kod dvorane „Park”, sklopi sa Veselinom Paspaljem preko čijeg će placa biti podignut
228 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 18:48h

Glasovima odbornika vladajuće koalicije, na zasjedanju hercegnovskog parlamenta donijeta je odluka o zaključenju sporazuma sa investitorom o izgradnji panoramskog lifta od Škvera do centra grada, kod dvorane “Park”.

Opština je odlučila da sporazum sklopi sa Veselinom Paspaljem iz Herceg Novog preko čijeg će placa biti izgrađen lift. Njemu je Sekretarijat za prostorno planiranje prije godinu izdao urbanističko-tehničke uslove za gradnju.

"Predstavnici Opštine su se odlučili za javno privatni partnerski odnos, jer je Paspalj vlasnik pretežnog dijela parcele, on će uložiti i sredstva za gradnju lifta i njegovo održavanje, a opštinski interes je što će lift biti turistička atrakcija i što će se na brži način povezati dvije atraktivne destinacije - šetalište i centar grada", objašnjeno je iz lokalne uprave.

Opozicioni odbornici ukazali su na, prema njihovoj ocjeni, brojne manjkavosti, dok se odbornici SNP-a, najjače partije u lokalnoj koaliciji, nijesu oglašavali o predloženom sporazumu.

Slobodan Radović (DPS) je ustvrdio da je prije potpisivanja sporazuma trebalo raspisati konkurs za najbolje arhitektonsko rješenje lifta, uz studiju ekonomske opravdanosti.

"Može nam se desiti da DUP uklapamo sa liftom, umjesto da bude obratno", ocijenio je Radović.

Njegov partijski kolega Dragan Janković upozorio je da je prije potpisivanja sporazuma trebalo konsultovati Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kotora, a Dragan Šimrak (SDP) izrazio je bojazan da bi lift, ako se ne bude odgovorno odnosilo prema projektu, “mogao da devastira dio grada, kao što je već urađeno sa dogradnjom zgrada bivšeg Doma JNA u Starom gradu”.

Ilija Veselinović (NS) optužio je skupštinsku opoziciju da je destruktivna i da je protiv privatne inicijative.

"Čiji interes mi branimo – opštine ili privatnika", pitao je Nikola Radman (DPS), ocjenjujući da se odbornicima nudi sporazum „u kome će sve bitno biti naknadno definisano“.

Ideja o povezivanju obale sa gradom panoramskim liftovima stara je više od pola vijeka, a njen autor je poznati arhitekta Nikola Dobrović.

Iako su Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog i arhitekta Slobodan Popović obnovili ideju izgradnje lifta i kontaktirali zainteresovane investitore, oni su iz najnovijeg projekta potpuno isključeni.

Usvojenom odlukom predviđeno je da investitor izradi glavni projekat na osnovu projektnog zadatka i idejnog projekta na koji će saglasnost dati opštinska komisija.

Pred odbornicima je juče, pored ostalog, bio i izvještaj o radu predsjednika Opštine za prošlu godinu.

Popović: Brojni popusti

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Slobodan Popović podržao je ideju izgradnje lifta, konstatujući da “kao što tvrđave Forte mare i Kanli kula daju prepoznatljiv izgled grada, tako bi i panoramski lift mogao postati razglednica Herceg Novog 21. vijeka“, ali je i ukazao na brojne propuste u sporazumu.

Nedostaje, kako je rekao, projektni zadatak koji bi bio sastavni dio sporazuma.

“Ne postoje konzeravatorski uslovi Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer se lift gradi u zaštićenom zapadnom Podgrađu. Urbanističko-tehnički uslovi za gradnju lifta izdati su na osnovu urbanističkog projekta šetališta koji je važio do 2002. godine”, rekao je Popović, koji se založio za raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za projektovanje panoramskog lifta.

Galerija

Bonus video: