Zgrada nad Pločom na staklenim nogama?

Inspekcija treba da utvrdi kako su građeni temelji objekta „Olimpija holdinga” u Pinješu
162 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2013. 09:32h

Sarajlije Faruk Slaki i Kenan Logo pozvali su Upravu za inspekcijske poslove da hitno utvrdi način na koji su izgrađeni temelji objekta u Pinješu, vlasništvo norveške kompanije „Olimpija holding“, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, materijalne štete, pa čak i ljudskih žrtava. Slaki i Logo bili su angažovani kao služba internog nadzora od februara 2008, kada je, kako navode u prijavi, na objektu već bila urađena treća etaža.

U prijavi se ističe da su njih dvojica za vrijeme cijelog angažmana uzaludno tražili dokumentaciju o temeljima od izvođača radova, ulcinjske firme DOO Dolaku.

“Na naše insistiranje, predstavnik izvođača radova Mustafa Dolaku dostavio nam je elaborat o sastavu tla koji je izradila nikšićka firma 'Geotehnika' i koja se usput ogradila od načina na koji su izgrađeni temelji. Kada smo upozorili da bi trebalo izvršiti ispitivanje tla i uzeti izjave od podizvođača radova Mahmuta Brkanovića i projektanta konstruktivnog dijela objekta, dobili smo novi zaključak iz Nikšića u kojem se ublažavaju ocjene o tome kako su rađeni temelji- piše u prijavi u kojoj Slaki i Logo zaključuju da su temelji rađeni odokativnom metodom.

“S obzirom da Ulcinj spada u opasnu seizmičku zonu, molimo vas da preduzmete sve zakonom predviđene mjere kako bi bile spriječene neželjene posljedice u smislu materijalne štete i ljudskih života”, dramatično se upozorava u prijavi, koja će, prema riječima Loga, uskoro biti predata i tužilaštvu

Velelepni objekat od tri i po hiljade kvadrata, nalazi se na brdu Pinješ i nadvija se nad gusto naseljenom Pločom. U žižu javnosti, došao je prije dvije godine kada su “Vijesti” objavile da nadležne inspekcije ne znaju da je u srcu grada izgrađen objekat tolikih gabarita, bez građevinske dozvole. Objekat je izgrađen u junu 2008. godine a inspekcija ga je obišla dvije godine kasnije, tek nakon pitanja koje su Vijesti elektronskom poštom uputile ministarstvu.

Norverška kompanija, čiji je direktor, prema saznanjima "Vijesti", u Oslu odležao zatvorsku kaznu zbog grube pronevjere i utaje poreza, pokušala je odmah da proda zgradu u Pinješu sa luksuzno opremljenim stanovima i bazenom, ali je ogromni natpis ,,for sale" nestao preko noći nakon posjete inspektora zaštite prostora.

Izvođač radova bila je ulcinjska firma „Dolaku" a koliko je investitor bio upoznat sa vladavinom prava u našoj državi, najbolje govori podatak iz predugovora o kupoprodaji zemljišta sa Dolakuom zaključenog 23. 11. 2007, iz koga se vidi da Norvežani znaju da objekat nema građevinsku dozvolu. Tim ugovorom, prodavač, odnosno firma „Dolaku" obavezuje se „da pripremi svu potrebnu dokumentaciju koja uključuje ali nije limitirana na građevinsku dozvolu izdanu od nadležnog organa".

„Vijesti" u Opštini saznaju da je „Dolaku" na tom placu obezbijedio dozvolu za gradnju dva manja objekta od ukupno oko 510m2. Resorni Sekretarijat je odbio zahtjev firme „Dolaku" da izda dozvolu za objekat čiji su gabariti u međuvremenu prošireni za oko 3 hiljade kvadrata, i koji je zašao čak i u opštinsku imovinu. Nešto kasnije, i nadležni sud je odbio žalbu ulcinjske firme na odluku Sekretarijata. “Olympia holding”,odnosno njena kćerka u Ulcinju, „Seaside apartments", akontativno je platila komunalije u iznosu većem od 100 hiljada eura. Iako bez dozvole, objekat je priključen na elektro i vodovodnu mrežu.

U Upravi za inspekcijske poslove, “Vijestima” je nedavno saopošteno da na konkretnom objektu „nije bilo osnova za preduzimanje mjera iz njene nadležnosti“.

“Inspekcija zaštite prostora izvršila je inspekcijski nadzor 19.7.2010. godine u naselju Pinješ, na objektu investitora 'Seaside apartments'. Izvođenje radova vršila je firma doo 'Dolaku' iz Ulcinja. Na uvid inspekciji zaštite prostora, dostavljene su građevinske dozvole, koje je izdao sekretarijat za urbanizam i uređenje prostora opštine Ulcinj. Tom prilikom, Inspekcija zaštite prostora utvrdila je i zapisnički konstatovala da se u trenutku kontrole na objektu ne izvode građevinski radovi, a da je objekat izgrađen prije stupanja na snagu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata”, navodi se odgovoru UZIP. Podsjeća se da je kontrolu izgradnje objekta, za koji je izdata građevinska dozvola 2007. godine, vršila po tada važećem zakonu, Građevinska inspekcija opštine Ulcinj.

U Upravi za inspekcijske poslove, “Vijestima” je nedavno saopošteno da na konkretnom objektu „nije bilo osnova za preduzimanje mjera iz njene nadležnosti“

Za sada je nemoguće utvrditi da li su za taj objekat znala i tri opštinska građevinska inspektora koji su zbog primanja mita u drugim slučajevima osuđeni i trenutno se nalaze u spuškom zatvoru.

Iz odgovora Ministarstva od prije dvije godine, može se zaključiti da je sa cijelim slučajem upoznato i tužilaštvo ali “Vijesti” nijesu mogle dobiti informaciju da li je predmet i dalje aktuelan. Međutim, u Osnovnom sudu “Vijestima” je potvrđeno da se protiv pomenutih kompanija i njihovih zvaničnih predstavnika ne vodi nikakav krivični postupak.

Slaki i Logo su u prijavi naveli da nemaju ni dokaz da je DOO “Dolaku” registrovan za izvođenje građevinskih radova. Takođe, oni se pitaju kjako je mogao biti zaključen ugovor sa jednim od podizvođača u svojstvu fizičkog lica.

Kada su se izgradnjom objekta bez dozvole, narugali državi i njenim institucijama, Norvežani su upali u finansijske probleme i počeli da kasne sa otplatama kredita. Tako je nedavno Erste bank AD Podgorica počela postupak vansudske prodaje hipotekovane nepokretnosti u skladu sa Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, u cilju namirenja bančinog potraživanja prema kreditnom dužniku koji je zapao u veliko kašnjenje.

“Banka je više puta pokušavala da na sporazuman način riješi pitanje ovog duga, ali takvi pokušaji nijesu dali rezultat, pa je banka prinuđena da potraživanje namiruje prodajom hipotekovane nekretnine”, navodi se u odgovoru Erste banke koja ima konstituisanu hipoteku na nekim stambeno-poslovnim jedinicama u okviru objekta. Na pitanje da li je praksa da banke daju kredite koji kao hipoteku imaju objekte bez građevinske dozvole, iz PR službe je odgovreno „da se dešava u određenim slučajevima da se krediti obezbjeđuju hipotekom na objektima koji nemaju dozvolu u fazi isplate kredita“.

“To je stvar procjene, a pravno-tehnički je moguće upisati hipoteku na takvom objektu. Kada govorimo o ovom konkretnom slučaju, prvobitni vlasnik i investitor objekta ”Dolaku” DOO Ulcinj je preuzeo obavezu da u određenom roku ishoduje građevinsku dozvolu. Ta obaveza još nije ispunjena”, piše u odgovoru i dodaje da je predmetni kredit obezbijeđen i hipotekom na još jednoj nekretnini u Ulcinju - zemljištu u Limanu.

Dolaku je “Vijestima” kazao da je objekat izgrađen u skladu sa standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta koji važe za pojedine vrste radova

Dolaku je “Vijestima” kazao da je objekat izgrađen u skladu sa standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta koji važe za pojedine vrste radova.

“Još u fazi odlučivanja za ovaj poslovni poduhvat, prije početka gradnje objekta, investitor se kod nadležnih organa informisao u vezi projekta. Dobio je uvjeravanje da je na tom potezu moguća izgradnja stambenog objekta a shodno urbanistickim planovima za to podrucje te da je u toku postupak urbanistickog uređenja prostora”, navodi se odgovoru Dolaku, ali se ne precizira ko mu je obećao dozvolu. Dodaje se da je DOO “Dolaku” izveo sve radove na izgradnji predmetne stambene zgrade i time u cijelosti izvršio svoju ugovorenu obavezu.

“Radovi na izgradnji su izvedeni na osnovu projektne dokumentacija koju su izradili ovlašćeni i licencirani projektni biroi u skladu za zakonskim pripisima iz oblasti projektovanja-arhitekture. Isto tako revizija glavnog projekta su takođe izvršili ovlašćena stručna lica i projektanski biro iz Crne Gore u skladu sa zakonom”, tvrdi Dolaku. Napominje da je još na samom početku gradnje, nadležnim organima, institucijama i javnim ustanovama izvršena isplata svih društvenih dažbina i obaveza.

Međutim, u pregledu stanja na objektu iz marta 2011, Slaki konstatuje da nijesu izvedeni svi radovi predviđeni preugovorom a da je nekima izvođač samovoljno vršio izmjene. Navodi hidroizolaciju, ventilacione kanale, nekompletne kuhinje i kupatila i posebno se osvrće na nepostojanje geologije koja je trebalo da bude podloga za izračun statistike stabilnosti objekta.

Uzeli i opštinsku zemlju

Za potrebe Norvežana, jedna barska firma uradila je analitički izvještaj o pravnoj situaciji objekta na Pinješu, naslovljen na Domagoja Mandića iz Zagreba. “Kao početna konstatacija može se saopštiti da je situacija povoljnija od one kako smo na početku očekivali. Zapravo, utvrdili smo da je u proceduri izrada radne verzije DUP Pinješ П u čijem je zahvatu i lokacija na kojoj je izgrađen vaš objekat", piše u izvještaju u kome je detaljno predstavljen proces dobijanja građevinske i upotrebne dozvole. Takođe, barska firma utvrdila je da se katastarska i urbanistička parcela Norvežana neće u cjelosti poklopiti.

"Zato što je dio vašeg objekta ili dio uređenja terena izgrađen na dijelu zemljišta koje pripada Opštini. Ovo pitanje trebalo bi rješavati paralelno sa vlasnikom ovog dijela imovine", sugeriše se u izvještaju. U dokumentu se vidi da su Norvežani insistirali da u listu nepokretnosti upišu zabilježbu prava preče kupovine. "Po našem mišljenju, to nije pravno utemeljeno jer posjedujete kupoprodajni ugovor za kupovinu kompletnog objekta i zemljišta na lokaciji koja je identifikovana ugovorom. Zašto biste sada tražili upis zabilježbe prava preče kupovine ako ste objekat kupili? Prodavcu ste platili 50 odsto ugovorene cijene u utvrđenom roku. Pošto objekat nije završen, nijesu stvorene pretpostavke za isplatu drugog dijela kupoprodajne cijene", stoji u izvještaju.

Enigma je zašto i kako je objekat u Pinješu mogao biti izgrađen bez inspekcijske kontrole možda leži u činjenici da je Dolaku kao jednog od podizvođača radova, angažovao firmu Nikšićanina Saše Božovića, bliskog rođaka premijera Mila Đukanovića

U dokumentu se konstatuje da je kod zaključivanja kupoprodajnog ugovora učinjen ozbiljan propust. Mandić se obavještava da je prodavač na imovinu Norvežana do sada podigao pet kredita

"U ugovornoj odredbi trebalo je da stoji da se prodavcu zabranjuje prodaja ili opterećenje bilo kakvim teretima nekretnina koje nijesu isplaćene sve dok se objekat ne završi i ne dobije upotrebna dozvola. Da takva zabilježba postoji u listu nepokretnosti, prodavač ne bi mogao dići kredit ni kod jedne banke u Crnoj Gori. Ovako ih je podigao pet", stoji u izvještaju u koji su „Vijesti" imale uvid.

Samo recite da je Saša glavni

Enigma je zašto i kako je objekat u Pinješu mogao biti izgrađen bez inspekcijske kontrole možda leži u činjenici da je Dolaku kao jednog od podizvođača radova, angažovao firmu Nikšićanina Saše Božovića, bliskog rođaka premijera Mila Đukanovića.

“Sjećam se da su jednom prilikom radnici uspaničeno pozvali Dolakua da mu kažu da je na gradilište stigla opštinska inspekcija. On im je poručio da im kažu da je Božović glavni”, kazao je “Vijestima” Logo, prisjećajući se da su inspektori slučajno došli na gradilište da traže Brkanovića zbog incidenta na jednom njegovom drugom gradilištu. Dolaku je negirao tvrdnje Loga, koje je “Vijestima” potvrdio još jedan svjedok koji je tražio anonimnost.

Objekat u Pinješu bio je predmet prijave, koja je anonimno dostavljena policiji, tužilaštvu. Vladi, stranim ambasadama i međunarodnim institucijama. U njoj se ističe se da je u pitanju korupcija i organizovani kriminal.

"Ako nadležne institucije budu reagovale trebalo bi da pođu do Ministarstva za urbanizam gdje se preko Branimira Gvozdenovića ovaj slučaj pokušava verifikovati", stoji u prijavi koju je podnio anonimni građanin Ulcinja a koja se odnosi na ranijeg ministra održivog razvoja. U ulcinjskoj policiji „Vijestima" je potvrđeno da je anonimna osoba prijavila i ukazala na moguću korupciju i organizovani kriminal vezano za objekat na Pinješu.

Galerija

Bonus video: