NAMETNULI SE

"Antipiros-Una“ servisira opremu na brodu "Kotor"

„Povjerenje koje nam je ukazala „Crnogorska plovidba“ nam jako puno znači jer svjedoči da se naša domaća pomorska privreda polako umrežava"
225 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 13:43h

Servisna ekipa kompanije „Antipiros-Una“ iz Tivta otputovaće ovih dana na trgovački brod „Kotor“ kompanije „Crnogorska plovidba“ kako bi na njemu obavila redovni pregled i servis opreme za spašavanje, tokom plovidbe broda od luka u Alžiru do Konstance u Rumuniji.

To je prvi put da kotorski brodar za usluge servisiranja opreme za spašavanje na jednom od svojih plovila, angažuje domaću kompaniju koja posjeduje sve sertifikate za tu djelatnost.

„Povjerenje koje nam je ukazala „Crnogorska plovidba“ nam jako puno znači jer svjedoči da se naša domaća pomorska privreda polako umrežava i da jedni drugima možemo pružati kvalitetne usluge i predstavljati pouzdane partnere", kazao je tim povodom prvi čovjek „Antipiros-Une“ Miško Lučić.

Ta firma inače, većinom je do sada bila skoncentrisana na spasilačke splavove koji ne podliježu SOLAS pravilima i koji se koriste na manjim brodovima u priobalnoj plovidbi.

Od kada je počela sa radom marta prošle godine u Tivtu, ova firma na našem je tržištu svim vlasnicima ribarskih i izletničkih brodova, te jahti, omogućila da u Crnoj Gori mogu obaviti servise brodske opreme za spašavanje, umjesto da je kao ranijih godina, šalju u inostranstvo.

Posla ima toliko da je broj zaposlenih servisera dupliran, a uspostavljena je i dobra saradnja sa Upravom pomorske sigurnosti Crne Gore koja kontroliše i sertifikuje tehničku ispravnost plovila pod crnogorskom zastavom, uključujući i njihovu opremu za spašavanje.

U radionici u Tivtu tako se trenutno servisira osam automatskih samonaduvavajućih splavova za spašavanje sa raznih brodova,prvenstveno sa jahti koje imaju matičnu luku u Porto Montenegru.

Prema riječima Lučića, posao pregleda i servisa ove opreme je izuzetno delikatan zato što od njene ispravnosti zavise ljudski životi i svaki splav se, u slučaju potrebe, mora momentalno otvoriti na samo jedan potez konopa koji ga aktivira.

„Stoga sve što naša četiri ovlašćena i licencirana servisera rade, obavlja se po strogim procedurama proizvodjača opreme za čije smo artikle ovlašćeni, prvenstveno italijanskog „Arimara“. Splavovi se po zakonu, periodično moraju otvoriti, pregledati i servisirati. Tom prilikom pregledaju se i po potrebi obnavljaju sve zalihe koje splav sadrži – voda, hrana, ljekovi, pribor za prvu pomoć, pribor za opravke splava i signalna sredstva", objasnio je Lučić dodajući da se to već godinu dana radi u Tivtu, umjesto da se splavovi na servis šalju u Split ili u Rijeku kako se to ranije činilo godinama.

Galerija