Parovi u Crnoj Gori ne idu na bračno savjetovanje

Prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku, prošle godine je u Crnoj Gori razvedeno 437 brakova, od čega 136 u Podgorici
255 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2013. 13:47h

U Crnoj Gori postoji interesovanje za bračno savjetovanje, ali je mali broj parova koji se odlučuju da se obrate bračnim savjetnicima kako bi riješili probleme u porodici, kazala je porodični psihotarapeut Milica Belada.

Ona je rekla da postoji određen broj bračnih parova koji redovno dolaze na bračno savjetovanje.

„To je malo u odnosu na broj sklopljenih brakova i, nažalost, razvoda”, rekla je Belada agenciji MINA.

Prema njenim riječima, bračno savjetovanje nije tabu u tradicionalnom crnogorskom društvu.

„Ali se ne prepoznaje kao način rješavanja bračnih problema. Češće se u njihovo rješavanje uključuju članovi šire porodice i prijatelji, a ne stručnjaci“, rekla je Belada.

Prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku, prošle godine je u Crnoj Gori razvedeno 437 brakova, od čega 136 u Podgorici.

Nakon Podgorice, najviše razvoda bilo je u Baru i Herceg Novom – 45, zatim u Nikšiću 33, i u opštini Rožaje gdje je ih bilo 32.

Belada je dodala da se na bračne probleme najviše žale parnteri od 25 do četrdesetih godina.

Ona je kazala da dužina „bračnog staža“ nije važna za počinjanje bračnog savjetovanja.

„U svakoj fazi bračnog života postoje problemi koji se mogu rješavati putem bračnog savjetovanja. Pitanje je samo da li supružnici prepoznaju bračno savjetovanje kao način rješavanje problema“, rekla je Belada.

Advokat Ivana Jončić ranije je kazala da je u posljednoj deceniji porastao broj razvoda u Crnoj Gori.

Najčešći razlozi za pokretanje brakorazvodne parnice su, prema njenim riječima, narušena komunikacija, ekonomski problemi, nevjerstvo, nasilje u prodici i neslaganje u karakterima.

Belada je kazala da se upravo zbog ti problema bračni partneri odlučuju da potraže pomoć bračnih savjetnika.

„Problemi su najraznovrsniji. Zavisno od životnog ciklusa porodice, javljaju se problemi loše komunikacije, međusobno nerazumijevanje koje se manifestuje na najrazličitije načine, problemi u odgoju djece, različiti aspekti roditeljstva“, navela je ona.

Bonus video: