Iličković: Tanka granica između slobode izražavanja i ugrožavanja privatnosti

"Često se granice između prava na privatnost i prava na slobodu izražavanja miješaju"
68 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Iličković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Iličković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.03.2013. 12:52h

Crnogorski sudovi često su na muci kada treba u konkretnim slučajevima da utvrde granicu između prava na privatnost i prava na slobodu izražavanja, kazao je sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković.

On je, na konferenciji o srazmjernosti u ostvarivanju slobode izražavanja i zaštite prava privatnosti (časti i ugleda) na Pravnom fakultetu, rekao da je teško precizno definisati pravo na privatnost, jer spada u grupu prava koja su teže razumljiva.

“Evropska konvencija, kojim su zaštićena ta prava, je živi instrument, i mora se tumačiti u svijetlu uslova koji u datom trenutku postoje. Glavni posao suda je da nađe balans između prava na slobodu izražavanja i pravo na privatnost”, dodao je Iličković.

Zamjenica predsjednika Vrhovnog suda Stanka Vučinić na konferenciji je navela da je taj sud zauzeo stav da visina dosuđene naknade štete povrede prava časti i ugleda mora da bude u skladu sa praksom Evropskog suda i da ne smije djelovati obeshrabrujuće na novinare i medije. Prema njenim riječima onaj ko je pristao da obavlja javnu funkciju mora trpjeti veći stepen kritike javnosti.

Zamjenik šefa misije Britanske ambasada Lindon Radnedž poručio je da mediji moraju imati slobodu u izvještavanju, ali da to treba da rade odgovorno.

Jučerašnja konferencija imala je za cilj, kako je kazao rukovodilac Centra za ljudska prava Pravnog fakulteta Siniša Bjeković da se osim nastavnika i saradnika sa tog fakulteta, podstakne i učešće studenata u projektima.

Bonus video: