Fešta u Stolivu: "Pomorac" donio kameliju iz "dalekog Japana"

Za mušuljadu je obezbijeđeno 400 kilograma mušulja i 100 litara crnog vina
122 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 14:09h

Centralni događaj tradicionalne “Fešte kamelija” koja se održava 22. put, održan je u Stolivu u prisustvu brojnih domaćih i gostiju sa strane.

Manifestacija je počela scenskim prikazom na stolivskoj rivi, kojim je simbolično predstavljen dolazak pomorca, kapetana koji svojoj supruzi u znak ljubavi nakon godina provedenih u čekanju da se vrati sa putovanja poklanja cvijet kamelije, koji je daleke 1870. Godine prvi put u Boku donio iz dalekog Japana.

U programu, koji je vodila Dolores Fabian, izveden je kulturno zabavni program izložba aranžmana od cvijeta kamelije i likovnih radova, prezentacija literarnih radova, izbor najljepše bašte sa kamelijama, izlet pješačkom stazom na brdo Vrmac i u Gornji Stoliv te tradicionalna mušuljada.

Za mušuljadu je obezbijeđeno 400 kilograma mušulja i 100 litara crnog vina koje je obezbijedila firma Plantaže iz Podgorice.

Gosti ovogodišnje Fešte kamelija bili su 30-tak članova Udruženja uzgajivača kamelije iz njemačkog grada Ahena, koji se nalaze u višednevnoj posjeti Kotoru.

Uzgajivači kamelija iz Njemačke uručili su svojim domaćinima nove vrste kamelija koje se kod njih uglavnom uzgajaju i rastu u staklenim baštama,a koje će ubuduće krasiti stolivske đardine.

Goste su ispred MZ Stoliv I NVO Kamelija pozdravili Vinko Vujović I Romeo Mihović,a feštu je zvanično otvorio predsjednik kotorskog parlamenta Nikola Bukilica.On je između ostalog naglasio da manifestacija posvećena cvijetu kamelije daje značajan doprinos unapredjenju i valorizaciji turstičkih posebnosti Kotora i Boke.

Tradicionalni “Bal kamelija” sa izborom ovogodišnje dame kamelije biće održan u subotu 20. aprila u 20 sati u hotelu “Vrmac".

Organizatori su NVO Kamelija Stoliv i MZ Stoliv, a pokrovitelji Opština Kotor i lokalna Turistička oranizacija.

Galerija

Bonus video: