Podgoričani uživali u koncertu povodom grčkog praznika

Oba orkestra će drugi koncert održati večeras u sali CNP-a, a sjutra će se orkestar iz Grčke predstaviti i publici u Kotoru
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2013. 20:20h

Podgoričani su danas uživali u jednosatnom koncertu orkestra Vojske Crne Gore i ratne mornarice Grčke, koji je upriličen povodom obilježavanja 25.marta, nacionalnog praznika te zemlje.

Taj datum se proslavlja kao nacionalni praznik Grčke, jer su tog dana 1821. godine, Grci počeli ustanak protiv turskog ropstva.

Zvuke grčke i crnogorske muzike na Trgu Republike slušalo je preko stotinu sugrađana, koji nijesu krili oduševljenje.

Otpravnica poslova ambasade Grčke Natalia Panourgia je kazala "Vijestima" da orkestar ratne mornarice Grčke, koji ima veliku i 140 godina dugu tradiciju, ima veoma raznovrstan repertoar.

"Osim standardnih vojnih sviraju i grčke, italijanske i kompozicije iz raznih filmova, džez i klasiku. Orkestar je nastupao širom svijeta, uključujući i svečanost otvaranja i zatvaranja Olimpijade u Atini 2004. godine", kazala je Panourgia.

Panourgia je navela da je grčkim orkestrom dirigovao Jorgos Cilinbaris, koji je i "najiskusniji muzičar u mornarici".

Ona je kazala da bi im bilo veliko zadovoljstvo da crnogorski orkestar gostuje u Grčkoj i da vjeruje da će se to u budućnosti i realizovati.

TV Vijesti, Ana Popivoda

Članovi orkestra Vojske Crne Gore svirali su naše narodne pjesme, koje su obrađene u popularnom aranžmanu.

Oba orkestra će drugi koncert održati večeras u sali CNP-a, a sjutra će se orkestar iz Grčke predstaviti i publici u Kotoru.

Ambasada Grčke organizuje koncerte u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore i Opštinom Kotor.

Povodom praznika Grčke, jutros je obavljeno polaganje vijenca na spomenik Vasu Brajoviću, borcu koji je učestvovao u grčkom ustanku.

Galerija

Bonus video: