Pavićević: Skrnavite kulturnu baštinu

"Moja kuća nikad nije bila po katastarskim kartama `slijepljena` zgrada u nizu, kako Vi kažete"
254 pregleda 4 komentar(a)
Prčanj, Dragan Pavićević, Foto: Vijesti
Prčanj, Dragan Pavićević, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.03.2013. 16:34h

Povodom teksta “Ne zaziđujemo, on nema dozvolu”, objavljenom u “Vijestima” u kojem opunomoćenica Ruskinje Elene Flink, Natalija Kuleshova kaže da su neistinite tvrdnje Kotoranina Dragana Pavićevića da podizanjem sprata pored njegove kuće u Prčanju hoće da mu zazidaju prozor koji je legalno napravio, oglasio se Pavićević:

“O monografiji `Prčanj` don Nika Lukovića, koja je predstavljena u župnoj crkvi Blažene djevice Marije na Prčanju, govorili su mnogi naši intelektualci, mnoge lijepe riječi, a među njima izdvajam ministra kulture Branislava Mićunovića, koji kaže da ova knjiga budi naša čula i pokazuje put kako se do Boke stiže. A kad stignete u Boku, knjiga će vas odvesti do Prčanja i mnogih drugih zdanja i mjesta.

Izdvojio bih rečenicu Prčanjanina, ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici Antuna Sbutege u kojoj kaže da je don Niko Luković krstio njega i njegovu braću, pripremao ih za prvu pričest i krizmu i bitno uticao na njihovo duhovno i moralno formiranje. Don Niko Luković je isto tako uticao i na moje duhovno i moralno formiranje, jer je bio čest i veoma drag gost u mojoj kući.

U Vašem objektu sam dosta boravio i pitam se gdje ćete sa septičkom jamom koja se unutra nalazi?

Često mi je pričao o porodicama koje su stvorile Prčanj, o kulturnom blagu, nasljeđu koje su nam ostavili. I mogu reći, danas poslije 43 godine od njegove smrti, ja osjećam na sebi amanet koji mi je ostavio don Niko Luković.

I koji je meni i ostalim Prčanjanima ostavio don Branko Sbutega, te familije Sbutega, Terzetta, Lazzari, Florio, Visin, Verona, itd, da čuvamo ono što su oni stoljećima gradili za nas, kako bi ljudi i dalje mogli dolaziti do divnih zdanja Prčanja.

Gospođo Kuleshova, odatle moja smjelost da se obratim novinama i da skrenem pažnju da urbanisti Kotora, zajedno sa Vama i Vašim savjetnicima, skrnave kulturnu baštinu koju smo naslijedili od naših predaka.

Isto tako sam od svojih predaka i intelektualaca, kojima sam kao dijete bio okružen na Prčanju, naučio da se nikad ne služim neistinom. Iz tog razloga imaćete priliku, zajedno sa urbanistima, da svoje tvrdnje dokažete na sudu.

Prvi put sam za Vas čuo u policijskoj stanici kada su me pozvali da dam izjavu i pri tom mi pročitali Vašu u kojoj, između ostalog, izjavljujete da je moj otac prisustvovao i ometao vaš rad dana 2. marta 2013. I tada sam shvatio kakav karakter posjedujete, a to je shvatila i kotorska policija jer je moj otac sahranjen 26. februara, tri dana prije vaše izjave.

Od svojih predaka i intelektualaca, kojima sam kao dijete bio okružen na Prčanju, naučio da se nikad ne služim neistinom

Čuvena firma renovirala je kuću 1980/81. i postoji kompletan plan iste, što se mora nalaziti u Kotorskom arhivu. Prozor je i tada postojao u tom planu. Toliko o Vašoj izjavi da sam ga otvorio ja i to u skorije vrijeme. Možda ste mislili na komšiju s druge strane, g. Živka Banićevića, koji je sa Vama dobio spornu dozvolu.

U Vašem objektu sam dosta boravio i pitam se gdje ćete sa septičkom jamom koja se unutra nalazi? Možda u putni pojas ako Vam daju dozvolu ili pak u more!?

Obavještavam urbanizam da je Uprava za inspekcijske poslove, broj: 0402/4-275/1-3, od 04. 03. 2013. g. predložila da organ uprave poništi rješenje sekretarijata za urbanizam Opštine Kotor od 20.12. 2012, kojom je Flink Eleni odobrena rekonstrukcija i nadogradnja sprata. Što sad čekate?

Gospođo Kuleshova, Vaša reagovanja u novinskim člancima ćete dokazivati na sudu. Za kraj bih Vam rekao da moja kuća nikad nije bila po katastarskim kartama `slijepljena` zgrada u nizu, kako Vi kažete. To je kuća BALDIĆ, a vi bi od njene spreme za barku pravili kapitalnije zdanje nego što je ona sama.

Tu promjenu Vam neću dozvoliti. Izdvojiću Vam dio iz prlijepe knjige don Nika Lukovića, u kojoj se opisuje moja kuća, tj kuća BALDIĆ ... `koja je starinom obitelji Sbutega i jedna je od najstarijih u mjestu... Iz te kuće je don Petar Sbutega prvi Prčanjanin, župnik prčanjski (prva polovina XVII st.)`. Gospodo, ja se klanjam ovoj prošlosti. A vi”, piše u reagovanju Dragana Pavićevića.

Osim kulturne baštine, od svojih predaka i intelektualaca, kojima sam kao dijete bio okružen na Prčanju, naučio da se nikad ne služim neistinom, kazao je Pavićević

Bonus video: