"Šaljite inspektore, 2.500 nastavnika radi samo do jula"

Potez škola znači novozapošljeni nastavnici neće primati plate za jul i avgust, tokom školskog raspusta
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 21:00h

Udruženje za prava radnika „Status“ podnijelo je zahtjev Ministarstvu rada da pokrene postupak inspekcijskog nadzora zbog nepridržavanja odredaba Zakona o radu prilikom zapošljavanja prosvjetnih radnika za školsku 2012/13 godinu.

Kako je saopštio predsjednik tog udruženja Radoje Lakušić, raspisani oglasi javnih ustanova, preko Zavoda za zapošljavanje i zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme, odnosno zapošljavanje do 30. juna 2013. za sve prosvjetne radnika je klasična zloupotreba zakona. On je tražio od inspekcije rada da utvrdi činjenično stanje, i naloži ispravku nepravilnosti putem tranformacije ugovora o radu u ugovore na neodređeno vrijeme.

„U prosvjeti Crene Gore broj zaposlenih na određeno vrijeme je kreće oko 2.500 lica, što je neprihvatljivo i nevjerovatno da postoji ne samo zakonski, nego i bilo koji drugi osnov ili razloga za to. Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, svaka oglašena potreba za zaposlenje u prosvjeti u školskoj 2012/13. godini je na određeno vrijeme. To praktično znači da umjesto zapošljavanja po zakonskom pravilu na neodređeno, imamo zapošljavanje po pravilu nezakonito“, ukazao je Lakušić.

Osnovne i srednje škole u novembru su raspisale niz konkursa za prijem nastavnika i profesora na određeno vrijeme, a za razliku od ranijih godina njihovi ugovori biće kraći za dva mjeseca i važiće do 30. juna. To praktično znači da novozaposleni nastavnici neće primati plate za jul i avgust, tokom školskog raspusta i nijesu sigurni ko će od njih nastaviti da radi u septembru. Iz Sindikata prosvjete tvrde da je rad na neodređeno mehanizam vlasti da ucjenjuje nastavnike, s obzirom na to da im je nesiguran posao, i da uđu u sindikat koji prave DPS i njima lojalni Savez sindikata.

Predsjednik Sindikata prosvjete pri Uniji slobodnih sindikata (USS) Zvonko Pavićević ranije je saopštio da vjeruje u dogovor sa resornim ministarstvom da će oko 2.000 prosvjetnih radnika koji sada rade na određeno vrijeme biti zaposleni za stalno. On je tada kazao da je sindikatu važno da zaposlenim omoguće stalni radni odnos, makar i ne primili jednu platu.

Iz Ministarstva su tada naveli da će dogovor sa sindikatom pričekati do početka sljedeće školske godine, jer su u toku izmjene zakona u oblasti obrazovanja.

Prema Zakonu o radu ugovor se po pravilu zaključuje na neodređeno, a ugovor na određeno vrijeme samo radi obavljanja poslova čije je trajanje iz objektivnih razloga unaprijed određeno. Prema Zakonu o radu, na određeno se daju ugovori u slučaju sezonskih poslova, zamjene privremeno odsutnog radnika, izrade projekta...

Lakušić upozorava da su posljedice zapošljavanja na određeno štetne i da predstavljaju rad pod stresom, što ima negativan uticaj na mentalno zdravlje. Istraživanja EU pokazala su da je preko 25 odsto profesionalnih oboljenja radnika posljedica rada na određeno i drugih fleksibilnih oblika zapošljavanja.

Lakušić upozorava da su posljedice zapošljavanja na određeno štetne i da predstavljaju rad pod stresom, što ima negativan uticaj na mentalno zdravlje

„U okviru opšte diskriminacije prosvjetnih radnika, dodatno su diskriminisane žene, trudnice, odnosno porodilje, kojma se prekida rad istekom ugovora, ali i pravo na korišćenje plaćenog porodiljskog odsustva. Diskriminisan je savaki mladi prosvjetni radnik koji želi planirati i osnovati porodicu, zbog nesigurnosti egzistencije, uskraćenog prava na korišćenje kredita kod banke za potrebe pokućstva, kredita za rješavanje stambenog pitanja, ugovora o zakupu stana i druge mogućnosti koje ima zaposleni na određeno vrijeme“, upozorio je Lakušić.

Iz Ministarstva prosvjete juče nijesu komenatrisali inicijativu “Statusa”.

Prošle godine oglašeno 43.000 radnih mjesta, samo 3.400 bilo za stalno

Prema podacima Zavoda za zapošljavnje, poslodavci su objavili u prošloj godini oko 43.000 slobodnih radnih mjesta, od čega blizu 3.400 na neodređeno, dok je potražnja za radnicima na određeno preko 92 odsto, rekao je Lakušić “Vijestima”.

Prema njegovim podacima, oko 11.500 radnika se zapošljava na određeno vrijeme u skladu sa zakonom, kao što su (sezonski poslovi, gdje se godišnje zaposli oko 10.000 radnika, a ostalih 1.500 su poslovi zamjene privremeno odsutnog radnika ili izrade projekta i slično.

Lakušić je izveo zaključak da se u Crnoj Gori tokom godine “zaposli” 22.000 građana na određeno protivno zakonu. On ukazuje da zapošljavanje na određeno vrijeme često može da ima elemenata krivičnog djela.

“Član 224 Krivičnog zakonika kaže: Ko se svjesno ne pridržava zakona ili drugih propisa, kolektivnih ugovora i drugih opštih akata o pravima iz rada ... i time drugom uskrati ili ograniči pravo koje mu pripada, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine“, ističe Lakušić.

Galerija

Bonus video: