Brod Mornarice SAD stigao u Bar

U sklopu zajedničkih vojnih vježbi biće demonstrirane metode ukrcavanja, pretraživanja i zapljene plovila, kao i razmjena iskustava u komandovanju i kontroli nad plovilima
54 pregleda 7 komentar(a)
Razarač "Mičer", Foto: Anto Baković
Razarač "Mičer", Foto: Anto Baković
Ažurirano: 11.03.2013. 10:06h

Brod američke Mornarice, Faragut, razarač sa navođenim projektilima, stigao je danas u luku Bar u sklopu američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti.

Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Glen Kvast i članovi posade razgovaraće sa kolegama iz Mornarice Crne Gore i sa lokalnim zvaničnicima i građanima Bara.

Kvast će se sastati sa gradonačelnikom Bara Žarkom Pavićevićem i komandantom crnogorske Mornarice Darkom Vukovićem.

"Ova posjeta luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji Globalnog pomorskog partnerstva sa Crnom Gorom i unapređenja pomorske bezbjednosti i sigurnosti", saopšteno je iz američke ambasade u Podgorici.

U sklopu zajedničkih vojnih vježbi biće demonstrirane metode ukrcavanja, pretraživanja i zapljene plovila, kao i razmjena iskustava u komandovanju i kontroli nad plovilima.

Brod Faragut je opremljen da djeluje u ambijentu brojnih i raznovrsnih prijetnji odvojeno ili kao integralni dio borbene grupe nosača aviona ili grupe za akciju na moru.

U dodatku samoodbrambenih kapaciteta u borbenim operacijama u vazduhu, na moru i podmorskim operacijama, Faragut može efikasno da obezbjeđuje zaštitu drugih brodova u borbenoj grupi.

Brod je nazvan po Davidu Faragutu, prvom admiralu američke Mornarice. Porinut je 2006. godine, a njegova matična luka je na Floridi.

Faragut nudi mnoge usluge i sadržaje poput malog grada, uključujući hranu za posadu, bankarske usluge, automate za novac, perionicu rublja, poštanske usluge, frizerski salon, dva fitnes centra, biblioteku i šoping prostor.

Bonus video: