Spore vladine službe: Pet mjeseci čekanja za licencu za vodiča

“Ja ne želim da kršim zakon, ali, bez posla sam i želim da radim, a ne mogu bez licence", kaže Joksimović
1 komentar(a)
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
turizam, turisti, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 07.03.2013. 20:56h

Već peti mjesec Milovan Joksimović iz Sutomora čeka da se neko u Ministarstvu turizma smiluje i potpiše licencu za turističkog vodiča koju je Joksimović, sa još 18 lica, zaradio nakon što je lani sa uspjehom okončao tromjesečnu obuku na barskom Fakultetu za turizam Univerziteta Mediteran.

Po struci brodomašinski inžinjer, Joksimović koji je trenutno nezaposlen, kaže da, iako je ljetnja sezona već na pragu, ne smije da prihvati bilo koji ponuđeni posao zato što još nema licencu.

“Obuka je sa stručnim ispitom završena 21.oktobra 2012, a po slovu zakona, već nakon osam dana trebalo je da dobijemo potpisane licence iz Ministarstva turizma. Međutim, njih još nema”, kaže Joksimović.

Sagovornik „Vijesti“ se o ovome nekoliko puta raspitivao na Fakultetu za turizam, pošao i u Podgoricu do Ministarstva u kojem nije dospio dalje od vrata, kaže, sa šaltera su mu rekli da licence „samo što nijesu“.

“Ni dan-danas niko da nam kaže o čemu se radi, zašto čekamo toliko i do kada da čekamo. Koliko sam upućen, radi se samo o potpisivanju licenci, pa zar je problem tih 19 potpisa? Ostali kandidati koji su položili ispit slično razmišljaju, pitaju se da nijesu možda prevareni”, dodaje Joksimović.

Kada je turističkog inspektora pitao što bi se desilo da ga zatekne kako vodi grupu turista bez licence, dobio je odgovor bez uvijanja - platio bi visoku kaznu.

“Ja ne želim da kršim zakon, ali, bez posla sam i želim da radim, a ne mogu bez licence. Znam engleski i ruski jezik, smatram da mogu da komuniciram sa ljudima kao turistički vodič, to je lijep posao. Ističem da me je obuka koštala 700 eura, još oko stotinu eura sam dao za skripte, a računajući i svakodnevni prevoz na liniji Sutomore-Bar-Sutomore, sve me je to koštalo oko hiljadu eura”, kaže Joksimović.

Ministarstvo tvrdi da je sve dato

“Ja ne želim da kršim zakon, ali, bez posla sam i želim da radim, a ne mogu bez licence"

“Ministarstvo je izdalo 19 rješenja o odobrenju za obavljanje djelatnosti turističkog vodiča i legitimacije turističkim vodičima koji su uspješno završili obuku na Fakultetu za turizam u Baru. Dakle, licence su izdate”.

“U skladu sa Zakonom o turizmu, fizičko lice koje pruža usluge turističkog vodiča bez odobrenja za rad predviđene su novčane kazne u iznosu od 150 do 2.000 eura. Kontrolu sprovodi turistička inspekcija pod Upravom za inspekcijske poslove”, saopšteno je iz resora Branimira Gvozdenovića.

Bonus video: