Vojni penzioneri iz Crne Gore za tri godine zakinuti za oko 10 miliona eura

Nakon pripadnika Vojske, i vojni penzioneri svoja prava traže na sudu: Jedini penzioneri u Crnoj Gori koji u svojim rješenjima nemaju osnovicu po kojoj se izračunava iznos penzije
380 pregleda 7 komentar(a)
vojni penzioneri, Drago Tiodorović, Foto: Luka Zeković
vojni penzioneri, Drago Tiodorović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.03.2013. 20:42h

Vojni penzioneri iz Crne Gore su posljednje tri godine zakinuti za oko 10 miliona eura, jer država i dalje odbija da im penzije obračunava kao ostalim penzionerima u Crnoj Gori.

Zbog toga se već tri godine vodi na stotine parnica u kojim vojni veterani traže da im se vrati pravo na usklađivanje penzija koje važi za civilne ponezionere. U Udruženju vojnih penzionera, koje ove godine proslavlja 20 godina postojanja, kažu da su jedina kategorija koja posljednje tri godine nije imala usklađivanje penzija sa troškovima života.

"Opredjeljenje udruženja je da sve te naše probleme koje imamo rješavamo kroz institucije sistema. Da to riješimo na nivou Crne Gore, da ne tužimo svoju državu međunarodnim sudovima i drugim državama da rješavaju te probleme", kazao je "Vijestima" predsjednik te organizacije Drago Tiodorović.

Činjenica je da su naše penzije malo veće od prosjeka penzija u državi, ali mi ne tražimo nijedan cent više od onoga što nam pripada po zakonu, kazao je Tiodorović

"Očigledno je da je riječ o diskriminaciji prema vojnim penzionerima jer jedino je njima ukinuto to pravo koje je već bilo stečeno", ocijenio je Tiodorović, uz konstataciju da Ustavni sud ni poslije dvije godine ne može da "zauzme stav" o tom pitanju. "Siguran sam da mi nijesmo u pravu da bi Ustavni sud to pitanje veoma lako riješio".

Osim toga, vojni openzioneri su zakinuti i zbog načina obračunavanja penzija po važećem sistemu. Oni su jedini penzioneri u Crnoj Gori koji u svojim rješenjima nemaju lični bod, odnosno osnovicu po kojoj se izračunava iznos penzije.

Iako su sudovi donijeli obavezujuća rješenja po kojima Fond PIO mora to da ispravi, u Udruženju kažu da je i taj rok davno probijen.

"Osim 10 odsto za koje smo zakinuti zbog vanrednih usklađivanja, tu je još 10 odsto na iznose penzija koje nam manje obračunavaju zbog toga što nemamo lični bod", pojašnjava Tiodorović.

Tvrde da sa državom oko svojih stačenih prava neće pregovarati, ali da su za svaki dogovor o načinu isplate novca za koji su zakinuti. "Činjenica je da su naše penzije malo veće od prosjeka penzija u državi, ali mi ne tražimo nijedan cent više od onoga što nam pripada po zakonu", kaže Tiodorović.

Vlast nezainteresovana za vojničko iskustvo veterana

Iako vojni veterani u mnogim razvijenim zemljama imaju posebno povlašćen položaj u društvu, upravo zbog služenja državi u uniformi više decenija, u Udruženju vojnih penzionera kažu da to nije slučaj u Crnoj Gori.

Među vojnim veteranima veliki je broj onih sa značajnim stručnim obrazovanjem i dugogodišnjim iskustvom u sistemu odbrane, ali kažu da Ministarstvo odbrane nije zainteresovano za takav vid saradnje sa njima. Sa Ministarstvom, dodaju, imaju korektan odnos što se tiče stambene problematike i ništa više od toga.

"Što se ostalog tiče, Ministarstvo odbrane zaista ne pokazuje ni neku volju ni želju da angažuje naše članove u bilo kakvim radnim grupama niti bilo kakvim aktivnostima koja se tiču sistema odbrane", kaže Tiodorović.

Oficiri moraju da odlaze u penziju kao podstanari

Za oko 500 vojnih penzionera koji su bez adekvatno riješenog stambenog pitanja u posljednjih pet godina opredijeljno je svega 12 stanova. Od toga, tvrde, pet su potpuno neuslovni za život, a ostali jedva jednosobni.

"Mi smo o pitanju stambenog pitanja oslonjeni na Ministarstvo odbrane. Međutim, oni nemaju novca za rješavanje stambenog pitanja ni vojske ni pripadnika Ministarstva, pa ni vojnih penzionera", kaže Tiodorović.

Pravilnik Ministarstva odbrane je nepovoljan kada su u pitanju vojni veterani, jer su, kako ukazuje Tiodorović, vojnici po ugovoru sa malim brojem provedenih godina u službi u prednosti u odnosu na penzionere.

Dosadašnji način rješavanja stambenih potreba, u privatno-javnom partnerstvu gdje vojska daje zamljište u zamjenu za određeni broj stanova, po mišljenju veterana nije adekvatan. "Zato smo predložili Ministarstvu odbrane da se formira poseban fond za rješavanje stambenog pitanja u koji će se finansirati od dijela novca od prodaje bivše vojne imovine", kazao je Tiodorović.

Bonus video: