Poboljšani uslovi u "Komanskom mostu" i "Ljuboviću"

“Međutim, postoje preporuke CPT-a iz 2009. godine koje i dalje nijesu ispoštovane", rekla je Gorjanc Prelević
0 komentar(a)
ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević, Foto: Vijesti
ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.03.2013. 13:53h

Uslovi u Zavodu “Komanski most” i Centru za djecu i mlade “Ljubović” poboljšani su, ali ipak neke preporuke koje je trebalo da sprovedu i dalje nijesu ispoštovane, pokazao je Monitoring poštovana ljudskih prava u tim ustanovama koji je radio civilni sektor.

Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje, Centar za antidiskriminaciju EKVISTA i Sigurna ženska kuća u izvještaju o poštovanju ljudskih prava 2011. godine dali su preporuke nadležnim kako da se stanje u tim ustanovama poboljša.

Direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kazala je da u obje ustanove uslovi odgovaraju višim standardima Evropske unije.

"Ministarstvo rada i socijalnog staranaja treba da uloži dodatne napore u rješavanju statusnih pitanja štićenika"

“Međutim, postoje preporuke CPT-a (Komitet za sprječavanje torture) iz 2009. godine koje i dalje nijesu ispoštovane. U centru “Ljubović” i dalje borave djeca koja su zlostavljena, a nesrodničko hraniteljstvo još nije razvijeno. U Komanskom mostu je i dalje potrebno unaprijediti radno-okupacionu terapiju", poručila je ona.

Ona je ipak pohvalila napore odgovornih u tim ustanovama, navodeći da je urađen ogroman posao.

Izvještaj je pokazao je u centru "Ljubović" od ukupno 36 preporuka primijenio 20, djelimično šest, a nije primijenjeno 10 preporuka.

Od pet ponovljenih preporuka CPT-a potpuno su primijenjene četiri, dok jedna nije, a odnosi se na obezbjeđivanje posebnog smještaja za zlostavljenu i zanemarenu djecu i nefukcionisanje hraniteljstva.

Od 50 preporuka upućenih Komanskom mostu, 21 je ispunjena, 17 je djelimično primijeno, dok 12 nije. CPT je 2009. godine uputio 30 preporuka toj ustanovi, 16 je primijenjeno, 10 djelimično, dok četiri nijesu primijenjene.

U izvještaju se navodi da je značajno unaprijeđena transparentnost u radu Zavoda, ali se navodi i da treba raditi na unapređenju okupacione terapije i radnog tretmana štićenika, unapređenju aktivnosti za nepokretne štićenike, veće učešće samih štićenika i njihovih roditelja u rad Zavoda.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Ejdi Bird, poručila je da je pohvalno što je večina preporuka nevladinog sektora ispoštovano

"Ministarstvo rada i socijalnog staranaja treba da uloži dodatne napore u rješavanju statusnih pitanja štićenika. Neophodno je u što kraćem roku donijeti pravilnik kojim bi se preciziralo upućivanje, prijem i zadržavanje štićenika, kao i socijalna podrška nakon izlaska iz Zavoda", piše u Izvještaju.

Zaključuje se da je Komanski most započeo proces pozitivne transformacije od ustanove u kojoj su se dešavala drastična kršenja ljudskih prava, ka ustanovi koja brine o svojim korisnicima i promoviše njihova prava u zajendici.

Iz civilnog sektora su preporučili i da predstavnici građanskog društva, fakulteta, organizacija za prava djeteta i ljudska prava ubuduće imaju svog predstavnika u upravnim odborima centara, ali ta preporuka nije ispoštovana.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Ejdi Bird, poručila je da je pohvalno što je večina preporuka nevladinog sektora ispoštovano, dok je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao da su u tom sektoru u toku reformski procesi, te da će insistirati na podršci ne samo NVO, več i lokalnih samouprava i građana.

Zaposleni kojima se sudi i dalje rade

Jedna od preporuka monitoring tima je bila i da uprava centra "Ljubović" udalji sa rada zapsolene protiv kojih se vodi krivični postupak zbog sumnje da su izvršili obljubu prema nekadašnjim štićenicama.

Iz uprave su odgovorili da su dvojica zaposlenih premješteni na drugo radno mjesto, gdje nemaju nikakvog kontakta sa štićenicima, do okončanja sudskog postupka.

"Međutim, Zakon o radu jasno nalaže da moraju biti suspendovani do okončanja krivičnog postupka", navedeno je u Izvještaju.

Bonus video: