Romska djeca na raskrsnicama rizikuju živote zbog 20 centi

Stiče se utisak da djeca nijesu svjesna opasnosti kojoj se izlažu dok bukvalno izlijeću pred automobile na jednoj od prometnijih raskrsnica
56 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 19:55h

Četvoro romske djece, od kojih jedno jedva da može da rukom dohvati prozor automobila, danima prosi na raskrsnici za Cetinje i Nikšić, ugrožavajući nerijetko i život kako bi došli do nekoliko eura.

Reporteri "Vijesti" vidjeli su djecu kako naprosto izlijeću ispred automobila kada se na semaforu upali crveno.

Dvije djevojčice i dva dječaka, uzrasta od tri do sedam godina, prose na raskrsnici od jutra do mraka. Tvrde da ih roditelji šalju da prose.

Petogodišnja djevojčica, najpričljivija među njima, obraćajući se novinaru sa “brate”, kazala je da žive u Kampu na Koniku i da dugo prose na cetinjskim semaforima.

Nije znala koliko tačno dana tu prose i po kiši, ali je smijući se kazala da je juče do 13 časova zaradila šest eura.

"Viđi koliko sam skupila", kazala je radosno, pružajući reporterima "Vijesti" punu šaku kovanica.

Voljela bi da ima bicikl, kako do doma na Koniku ne bi morala da pješači, nakon i po 12 sati provedenih na nogama.

Ostala djeca zajedno su isprosila koliko ona sama. Svjesni su da je razlog - simpatičnost, male, garave i slatke djevojčice, koja je na sebi imala iznošenu trenerku.

"Ona priča sa njima, smije im se, moli ih, a daju joj i po dva eura", kazao je dječak pomalo ljubomorno.

Tvrde da im vozači najčešće udjele 20 centi.

Najstariji među njima ide u školu, a poslije nastave dolazi na raskrsnicu. Tvrdi da ponekad i ne ide u školu, kako bi više zaradio.

Stiče se utisak da djeca nijesu svjesna opasnosti kojoj se izlažu dok bukvalno izlijeću pred automobile na jednoj od najprometnijih raskrsnica.

Vozači tvrde da često moraju naglo da zakoče, kako ih ne bi udarili automobilom.

"Ovo je sramota. Ni ne zaustaviš auto, a već ti neko dijete visi na prozoru. Kakvi su to roditelji koji šalju dijete da tako pogine... Jednom zamalo pogiboh kako bih izbjegao jednoga od njih", kazao je Branko Đukić.

Pojedini su čak i psovali djecu, koja se na to nijesu obazirala čekajući sljedećeg vozača da im udijeli novčić.

Trogodišnjak prosi umotan u ćebe

Četvoro djece na uskom ostrvu između kolovoznih traka čekaju da se upali crveno, dok kraj njih prolijeću automobili. Najmanji među njima, reklo bi se trogodišnjak, nije sa reporterima “Vijesti” progovorio ni riječ.

Sjedio je na ostrvu umotan u ćebe. Ni druga djevojčica nije mnogo obraćala pažnju na reportere “Vijesti”, ali je vodila računa da što više vozača upita da joj daju novac.

Trčeći je zakucala na prozor jednog BMW-a, ali joj vozač odbrusio da mu slučajno ne isprlja stakla na prozoru.

Galerija

Bonus video: