Ivanović: Kakva god da je, presuda mi ne znači ništa nakon 11 godina

Ivanović je predstavku podnio zbog presude kojom je bivšem premijeru Milu Đukanoviću dosuđena naknada od 10.000 eura po tužbi protiv “Vijesti”, u kojima je on kritikovan i dovođen u vezu sa teškim prebijanjem Ivanovića 1. septembra 2007. godine
128 pregleda 11 komentar(a)
Željko Ivanović, Foto: Boris Pejović
Željko Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.06.2018. 17:21h

Evropski sud za ljudska prava odbacio je predstavku direktora “Vijesti” Željka Ivanovića i “Daily Pressa” protiv Crne Gore zbog povrede člana 10 Konvencije o ljudskim pravima, koja štiti slobodu izražavanja.

Ivanović je predstavku podnio zbog presude kojom je bivšem premijeru Milu Đukanoviću dosuđena naknada od 10.000 eura po tužbi protiv “Vijesti”, u kojima je on kritikovan i dovođen u vezu sa teškim prebijanjem Ivanovića 1. septembra 2007. godine.

Evropski sud je naveo da su domaći sudovi donijeli ispravnu presudu i da su primijenili relevatne evropske propise, te da je naknada od 10.000 eura primjerena.

Advokati "Vijesti" najavili su žalbu Vijeću Evropskog suda, navodeći da taj Sud nije cijenio sve elemente pritužbe.

Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić je u saopštenju citirala djelove presude, navodeći da je “analizirajući okolnosti predmetnog slučaja, Evropski sud ponovio svoje principe da pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno i njegovo ostvarivanje ne smije kršiti druga prava koja su zaštićena Konvencijom, kao što je naprimjer pravo na poštovanje privatnog života iz člana 8 Konvencije ili pretpostavka nevinosti sadržana u članu 6 stav 2 Konvencije”.

"Meni bilo kakva presuda Suda u Strazburu ništa ne znači nakon 11 godina. Čak i da je suprotna i u skladu sa očekivanjima naših advokata, meni to ne bi ništa značilo. Ono što mi je, međutim, zanimljivo jeste reakcija režimske posluge – svi su odmah skočili da proslavljaju „pobjedu države nad Vijestima“! A logično bi bilo da ta medijska posluga ne bude baš tako srećna, jer se i ovom presudom otvara priča oko onog o čemu oni 11 godina ćute, a što Sud u Strazburu nije bio obavezan ni da zna, niti da uzima u obzir. A to je činjenica da napadači na direktora Vijesti još nijesu otkriveni, da nalogodavci napada još stoje zaštićeni i da je Šef pomenute propagande, zbog koga ona organizuju ovo veselje, umjesto da tada, 2007, udari na pomenute organizatore i egzekutore napada, udario na žrtvu napada. Dakle, umjesto da svi ćute i kriju tu sramotu, oni slave. Ali neka im je svima sa srećom", kazao je Ivanović.

Bonus video: