Jasika i Stupovi više od mjesec dana bez struje

Ljevorječka sela bez napajanja, radnici EPCG ne mogu da oprave kvar zbog velikog snijega
121 pregleda 5 komentar(a)
Lijeva Rijeka, Foto: Zoran Đurić
Lijeva Rijeka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.02.2013. 17:25h

Ljevorječka sela Jasika i Stupovi već više od mjesec nemaju struje, a radnici Elektrodistribucije ne mogu da poprave kvar zboh velikih sniježnih nameta.

Portparolka Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Eleonora Albijanić kazala je da bi sela mogla da dobiju struju u sljedećih petnaestak dana.

I dok Albijanićeva ističe da u selima zimi nema stanovnika, predsjednik Mjesne zajednice “Lijeva Rijeka” Pavle Boričić tvrdi da je zazimilo nekoliko domaćinstava i da su bez struje duže od mjesec.

Albijanićeva je pojasnila da struje nema jer su oboreni stubovi, koje je “trenutno nemoguće zamijeniti zbog snijega”, visokog i više od metar, i “neočišćenih puteva”.

“U pomenutim selima u zimskom periodu nema stalno nastanjenih domaćinstava. Ostala sela sa područja ove mjesne zajednice imaju električnu energiju”, saopštila je Albijanićeva.

Ona je prije dva dana kazala da na teritoriji Glavnog grada struje nema u Lutovu i na Koritima.

Boričić tvrdi da su pojedini stubovi stari i po nekoliko decenija i da ih je trebalo ranije zamijeniti, a ne čekati zimu

Boričić, međutim, tvrdi da su pojedini stubovi stari i po nekoliko decenija i da ih je trebalo ranije zamijeniti, a ne čekati zimu.

“Radnici Elektrodistribucije odazivaju se redovno našim pozivima zimi, ali zato u proljeće, ljeto i jesen ne rade ništa kako bi poboljšali struju u našim selima, a pojedine stubove drže samo žice. Visoki napon radi solidno, ali zato je niski napon katastrofa”, kazao je Boričić.

Albijanić je, pak, istakla da rade tokom cijele godine i da “u najkraćem mogućem roku” otklanjaju nastale kvarove.

“To potvrđuje činjenica da se svake godine radi redovni remont trafo-stanice... koja napaja područje MZ 'Lijeva Rijeka'. Više od 60 odsto stubnih trafo-stanica je remontovano i ugrađeni su novi niskonaponski ormari. U 2012. godini je zamijenjeno 97 drvenih stubova i ugrađena 34 AB stuba”, saopštila je Albijanićeva.

Doktor na ulici pisao nalaze

Boričić tvrdi da, pored loše struje, muku muče i sa neblagovremenim čišćenjem seoskih puteva.

“Put se očisti tek oko podne, a ujutro školski kombi jedva prolazi kroz snijeg, da bi djeca u 8.30 stigla na časove. Lokalni doktor nije mogao do ambulante, pa je na ulici pisao nalaze”, kazao je Boričić. Tvrdi da je ove godine još i dobro, u odnosu na prošle. “Veliki je problem kada moram ponijeti penziju ili poštu nekome iz Brskuta ili Slaska i gaziti po nekoliko metara snijega da bi se došlo do tih domaćinstava, a možete zamisliti tek kako je njima”, kazao je Boričić.

Bonus video: