Dekan Filozofskog fakulteta: Nema para, pomagajte

Dekan Blagoje Cerović pisao rektoru Univerziteta Crne Gore Predragu Miranoviću
55 pregleda 10 komentar(a)
Blagoje Cerović, Foto: Arhiva Vijesti
Blagoje Cerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.02.2013. 14:50h

Filozofski fakultet u Nikšiću je u veoma lošoj finansijskoj situaciji, pa je dekan Blagoje Cerović pomoć zatražio od Univerziteta Crne Gore. Neizmirene obaveze toga fakulteta na kraju prošle godine iznose 730.368 eura, dok je godinu ranije taj iznos bio za 380.000 eura manji.

Cerović je u dopisu rektoru Predragu Miranoviću objasnio da prihodi iz državnog budžeta i školarine nijesu dovoljni za funkcionisanje fakulteta, pa da su bili prinuđeni da podižu kredite i koriste novac predviđen za doprinose za zarade. Problemi su, kako je Cerović naveo u dopisu, nastali usljed stalnog smanjivanja budžeta.

„Smanjeni budžet je uslovio da ne može da se finansira sve što je bilo predviđeno i morali smo se nepopularnom, ali najlakšom varijantom, snalaziti. Ali riješićemo mi to, i ovih dana tražimo rješenje zajedno sa Univerzitetom“, kazao je Cerović “Vijestima“.

U finansijskom izvještaju stoji da je Univerzitet Crne Gore prošle godine Filozofskom fakultetu uplatio 2.323.442, dok su od Ministarstva prosvjete i nauke dobili 57.287 eura. Sopstveni prihodi pomenute fakultetske jedinice, uključujući i pozajmicu od 108.890 eura, iznosili su nešto preko milion.

Ukupni primici Fakulteta za prošlu godinu iznosili su 3.383.283, a izdaci su bili za oko 61.000 eura veći.

Za putne i ostale troškove po projektima utrošeno je blizu 445.000 eura.

Bonus video: