Sve više mladih zbog pijanstva završi u Hitnoj

Mnogo češće se pomoć ukazuje pacijentima sa 16, 17 godina, tinejdžerima i onima do 25 godina pod dejstvom alkohola, nego osobama koje su konzumirale droge
154 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2013. 13:23h

Zbog trovanja alkoholom, mladi nakon noćnog izlaska, posebno u danima vikenda i praznicima, nerijetko završavaju u Hitnoj pomoći.

Da je alkohol najveća "droga mladih" u razgovoru za "Vijesti" potvrdio je ljekar Zavoda za hitnu pomoć dr Momčilo Bajagić koji je kazao da mnogo češće pomoć ukazuju pacijentima sa 16, 17 godina, tinejdžerima i onima do 25 godina pod dejstvom alkohola, nego osobama koje su konzumirale droge.

On je kazao da je ranije bilo pravilo da se mladi većinom opijaju vikendom uveče, dok danas takve pacijente zbrinjavaju u kasnim satima i tokom radnih dana, a među njima je i znatan broj djevojaka.

"Tokom proteklog vikenda (od 15. februara) uključujući i petak veče, od petoro pacijenata u alkoholisanom stanju, jedan je imao 17, a drugi je bio godinu dana stariji. Pijane mladiće, najčešće stare između 18 i 25 godina, u kasnim večernjim satima obično dovode prijatelji. Kako oni uglavnom pričaju nerazgovjetno ili nijesu u prilici da govore, prvenstveno od njihove pratnje saznamo da li su alkohol kombinovali sa energetskim pićima, te obavimo detaljan pregled i ukažemo im pomoć", kazao je dr Bajagić, dodajući da ih većinom potom kući odvode uplašeni roditelji, koji u međuvremenu budu obaviješteni o njihovom zdravstvenom stanju.

Maloljetnici, prema riječima doktora, obično griješe što miješaju pića ili u kratkom vremenskom intervalu popiju veliku količinu alkohola, dok je najgora pojava mješanja alkohola i energetskih pića, koje je sve popularnije kod omladine.

"Najveći broj pacijenata nakon pregleda i terapije, upućujemo na kućno liječenje – triježnjenje. Ukoliko se radi o teškom stadijumu alkoholisanosti, takve pacijente upućujemo u Urgentni blok", objasnio je doktor.

On je kazao da se u zavisnosti od koncentracije alkohola u krvi dešavaju promjene svijesti, opažanja i ponašanja – konfuzno stanje, ošamućenost, povraćanje, što može dovesti do gušenja, sporog i neredovnog disanja.

"Simptomi kod trovanja alkoholom su pospanost, nereagovanje na doziranje i na spoljašnje draži, mučnina, povraćanje, koje uglavnom, prolazi bez posljedica ako se na vrijeme reaguje, dok u najgorem slučaju kod ekstremijih trovanja može dovesti do kome", upozorio je doktor.

Dr Bajagić je naveo da zahvaljujući opsežnim akcijama policije u borbi protiv vožnje pod dejstvom alkohola, ekipe Hitne pomoći se sve manje susrijeću sa povrijeđenim alkoholisanim vozačima koji su izazvali saobraćajnu nezgodu.

"Topovnjača" za prekid filma

Dr Danilo Jokić iz privatne klinike za liječenje bolesti zavisnosti "Anima medika", uvjerava da njihovi pacijenti liječeni od narkotika, po pravilu su i višegodišnji konzumenti alkohola.

Njegovo iskustvo govori da je sve učestaliji trend kod mladih, mahom srednjoškolaca, novi način zloupotrebe alkoholnih kombinacija alkoholnih i opijanje do tzv. "prekida filma".

"To podrazumijeva takozvanu “topovnjaču”, koja se pravi od četiri vrste alkoholnih i gaziranog pića, koje se mješa u većim posudama i potom pije u što većim količinama, a u što kraćem roku, do potpunog prekida filma, odnosno dok se obeznane. To je, nažalost, trend na žurkama srednjoškolaca, što ih dovodi u besvjesno stanje, nesposobne za bilo kakvu komunikaciju, te po pravilu završavaju u nekoj od zdravstvenih ustanova", objašnjava dr Jokić.

On uvjerava da se granica pijanstva rapidno smanjila, te da se od zavisnosti od alkohola liječe već sa 15, 16 godina, u prvim razredima srednjih škola.

"Tu mislim na pacijente koji su u tim godinama postali zavisni i opijaju se dva do tri puta nedjeljno konstantno. Kod najvećeg broja liječenih pacijenata, alkohol prati neka od droga", naveo je doktor.

Promili alkohola u krvi

  • 2,5 – 3,5 Teški oblik pijanstva praćen potpunim odsustvom objektivne procjene situacije. Gubitak svijesti je mnogo češći u ovoj fazi, a zapažanja se potpuno gube. Prisustvo duplih slika jedan je od znakova ove faze teškog pijanstva
  • 3,5 – 4,0 Teško trovanje alkoholom kada nastaje opšta (potpuna) psihomotorna oduzetost. U ovoj fazi gubitak svijesti je neminovan i gotovo uvijek dolazi do alkoholne kome

Bonus video: