Crnogorski tužioci na edukaciji u SAD

Zamjenik specijalnog tužioca, koji je glavni tužilac u istrazi afere Telekom, bio je na obuci u američkoj komisiji za hartije od vrijednosti, koja je otvorila aferu Telekom
55 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 12:24h

Na zahtjev specijalnog tužioca za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine Đurđine Ivanović, Ambasada SAD finansirala je put zamjenika specijalne tužiteljke, inače glavnog tužioca u crnogorskoj istrazi slučaja Telekom, i zamjenice osnovnog državnog tužioca u Podgorici u sjedište američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) u Vašingtonu.

Edukativnu konferenciju su organizovali zajedno američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC), Ministarstvo pravde (DOJ) i Savezni biro za istrage (FBI).

Cilj konferencije je, kako se navodi u saopštenju, pomoć kolegama iz drugih zemalja u razvoju instrumenata i tehnika za uspješno otkrivanje, istraživanje i procesuiranje slučajeva inostranog mita i korupcije, predstavljanja najbolje prakse u ovoj oblasti i poboljšanja međunarodne saradnje", navodi se u saopštenju Ambasade SAD- a u Podgorici.

Navodi se da su dva zamjenika specijalnog tužioca učestvovali su na edukativnoj konferenciji o borbi protiv mita i korupcije počinjenim u inostranstvu održanoj u Sjedinjenim Američkim Državama 11-13. februara 2013.

U saopštenju se dodaje da je obuka dio aktivnosti američke Ambasade čiji je cilj pomoć Crnoj Gori da ojača vladavinu prava i istrage mita i korupcije.

"Tokom intenzivnog trodnevnog programa, istražitelji, tužioci i regulatori iz cijelog svijeta učestvovali su na predavanjima i radionicama u malim grupama pod vodjstvom iskusnih istražitelja i tužilaca iz SEC-a, DOJ-a i FBI-a, kao i predstavnika drugih američkih vladinih agencija, multilateralnih razvojnih institucija i vladinih agencija drugih zemalja.Ova edukativna konferencija obezbijedila je učesnicima direktnu mogućnost zajedničkog rada u nastojanjima da se suprotstave mitu i korupciji i predstavljala je dinamičan forum profesionalaca iz oblasti sprovođenja zakona za razvoj saradnje sa kolegama iz cijelog svijeta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su se 21. februara službenica američkog Biroa za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona (INL) zadužena za Crnu Goru Aleksandra Pomeroj i šefica Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD Šeli Siver sastale su se sa tužiocima koji su podijelili sa njima utiske i iskustva iz Sjedinjenih Država.

Bonus video: