Mještani Brezana nastavljaju sa blokadom puta

“Izgubili smo i ono malo gostiju što smo imali, a štete trpe i stočari i poljoprivrednici koji su u mojim objektima plasirali proizvode, a zbog katastrofalnog stanja puta niko ne želi da dolazi za otkup. Ne zanima nas ko je kriv, neka oni to između sebe riješe”, kazao je Blagojević
130 pregleda 2 komentar(a)
blokada brezne, Foto: Privatna arhiva
blokada brezne, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.06.2018. 11:48h

Mještani sela Gornja i Donja Brezna u Pivi nastavljaju sa dvadesetčetvoročasovnom blokadom puta jer Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) nijesu ispunili njihove zahtjeve. Mještani, koji već osam dana blokuraju put CGES-u, traže da im pomenuta kompanija popravi lokani put u dužini od 12 kilometara koji je, kako tvrde, potpuno uništen tokom izvođenja radova na 400kV dalekovodu Lastva–Čevo–Pljevlja, da učestvuje u obezbjeđivanju sredstava za izgradnju vodovoda, kao i da mještani budu pravično obeštećeni za uništenu imovinu.

“Predstavnik CGES-a nas je obavijestio da pristaju da pokriju troškove za sanaciju samo trećine puta, i svaljuje krivicu na investitora 110kV dalekovoda i trafo stanice, privatnu kompaniju Krnovo Green Energy. Mi nemamao alternative jer je opstanak u selima ugrožen i više je nego očigledno da energetske kompanije žele na sve moguće načine da izbjegnu ono što bi u civilizovanom svijetu bilo podrazumijevano, da poprave štetu koju su napravile”, kazao je Milonja Blagojević, predsjednik Mjesnog odbora mještana.

Blagojević, koji je i vlasnik etno sela “Montenegro” u Breznima, najavio je i tužbe protiv investitora za naknadu štete koja je nanesena njemu i mještanima.

“Izgubili smo i ono malo gostiju što smo imali, a štete trpe i stočari i poljoprivrednici koji su u mojim objektima plasirali proizvode, a zbog katastrofalnog stanja puta niko ne želi da dolazi za otkup. Ne zanima nas ko je kriv, neka oni to između sebe riješe”, kazao je Blagojević.

On je poručio da će, ako bude trebalo, donijeti šator i spavati sa porodicom na putu sve dok CGES-a ne ispuni njihove zahtjeve.

Mirko Radojević, kome je CGES, kako tvrdi potpuno uništio 6.000 metara kvadratnih imanja, a isplatio 150 kvadrata, kazao je da je ponašanje pomenute kompanije “gore od okupatorske čizme”.

“U postupku eksproprijacije su otkupili samo stubna mjesta, a tokom gradnje uništili ogromne površine privatnih imanja. Probili su i pristupne puteve na privatnim imanjima a da nisu vlasnike ni obavijesti a kamoli ponudili naknadu štete, nasipali, kopali, krčili šumu, pa gdje prođe – prošlo je. I bukvalno nastupaju sa pozicije sile. U pravnoj državi niko ne bi smio da kroči na privatnu svojinu bez saglasnoti vlasnika ili validnog pravnog osnova”, ogorčen je Radojević.

Predstavnici mještana očekuju od institucija države, policije, tužilaštva i sudova postupe u skladu sa zakonima, Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

“Svaka država počiva na poštovanju zagarantovanih ljudskih prava svakog pojedinca. U našem slučaju to su prava na put, vodu i nepovredivost privatne svojine. Mi tražimo samo da institucije zaštite ta prava i spriječe njihovo kršenje od strane moćnih korporacija, u cilju sticanja ekstra profita. Složni smo da ta prava štitimo, a time štitimo i državu. Oni koji ta prava krše rade protiv države ”, poručuju mještani.

Bonus video: