Obrenovića ponovo optužuju, on najavljuje sankcije

“Optužbe direktora pokazuju njegovo pravno neznanje. U medijima se ne vrši nadzor kao i drugim subjektima jer za njih važi privilegija koja ih štiti od cenzure"
134 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Obrenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Bojan Obrenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.02.2013. 20:29h

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Bojan Obrenović najavio je da će učiniti sve kako bi zaposleni u toj instituciji odgovorno izvršavali svoje obaveze. S druge strane, službenici u Odsjeku za nadzor, koji su Savjetu Agencije podnijeli zahtjev za zaštitu od Obrenovićevog mobinga, optužili su ga juče da krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, jer je iznio informacije o “psihičkom stanju kontrolora”.

Nakon teksta u jučerašnjim “Vijestima” o tome da petoro zaposlenih optužuje Obrenovića za mobing jer ih omalovažava i daje im ponižavajuće zadatke, obje strane su poslale odvojena reagovanja.

“Želja za medijskom promocijom g. Obrenovića, suprotna odredbama Statuta, je odvela u direktno kršenje važećih akata Agencije”, piše u reagovanju ispod koga piše “službenici Odsjeka za nadzor i sekretar”.

Oni odbacuju ranije Obrenovićeve navode da je zbog odbijanja kontrolora Č.M. da izvrši nadzor u “Pobjedi” došlo do prekoračenja zakonskih rokova i nemogućnosti podnošenja prekršajne prijave, nakon što je državni list objavio ljekarski karton poslanika DF Janka Vučinića.

“Optužbe direktora pokazuju njegovo pravno neznanje. U medijima se ne vrši nadzor kao i drugim subjektima jer za njih važi privilegija koja ih štiti od cenzure, odnosno otkrivanja izvora informacija. Međutim, ako mediji objave lične podatke protivpravno, onda se pokreće prekršajni postupak”, stoji u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Zbog tvrdnje Obrenovića u izjašnjenju Savjetu na prijavu za mobing, da mu se jedan od tih službenika ranije žalio kako koleginica pije tablete za smirenje zbog neprimjerenog ponašanja šefice, oni ukazuju da je to povreda Zakona jer se tiče psihičkog stanja kontrolora. “Ovakav nastup smatramo pokušajem prikrivanja stvarne situacije u Agenciji, na koju smo već ukazivali”, napisali su službenici.

Obrenović im nije ostao dužan, pa je najavio da će “kao direktor ubuduće preduzeti sve potrebne mjere kako bi se ovakvo i slično stanje sankcionisalo, svjestan činjenice da građanima Agencija treba kao uređena institucija”.

Obrenović je ponovio da su u pitanju službenici koji imaju neodgovoran odnos prema radu, a od kojih se jedan već dvije godine nalazi na bolovanju: “Kako je mogla biti žrtva mobinga i svjedok takvih postupaka direktora, ako nije bila na radnom mjestu”.

Ovo je drugi put da službenici Agencije pokreću inicijativu protiv direktora, koga je prije dvije godine Savjet podržao i odbio da ga smijeni sa funkcije, nakon što je takav zahtjev podnio član Savjeta Aleksa Ivanović.

Najavljeno je da će se o svemu u ponedjeljak izjasniti Savjet agencije, koji vodi Šefko Crnovršanin.

“Savjet Agencije nije nadležan za utvrđivanje elemenata mobinga, niti je nadležan prema zaposlenima. Zaposleni su odgovorni direktoru, a ja Savjetu”, rekao je Obrenović.

Bonus video: