Petoro tuži Obrenovića za mobing

Ti zaposleni jedno vrijeme dobijali stumulans u vidu 30 odsto veće zarade, dok Ministarstvo finansija nije prestalo da nam isplaćuje novac za to, kazao je Obrenović
206 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 19:55h

Direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka Bojana Obrenovića petoro službenika je u januaru optužilo za mobing. O tome će se izjasniti i Savjet agencije, na sjednici zakazanoj za narednu sedmicu.

U obrazloženju, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je direktor uveo “diskriminirajuću praksu” upisivanja dolaska i polaska za dio zaposlenih, među kojima spada i sekretar M.Ž. Navodi se da on omalovažava rad, neopravdano kritikuje sekretara, daje mu ponižavajuće radne zadatke ispod nivoa kvalifikacije, neopravdano prekomjerno nadzire njegov rad, što može dovesti do narušavanja zdravlja sekretara”.

Ovo je drugi put da službenici Agencije pokreću inicijativu protiv direktora, koga je prije dvije godine Savjet podržao i odbio da ga smijeni sa funkcije, nakon što je takav zahtjev podnio član Savjeta Aleksa Ivanović.

Dio službenika Agencije koji rade u Odsjeku za nadzor i rad kontrolora, sada zahtijeva od Savjeta da zaštiti njihovo dostojanstvo

Ivanović je u istom periodu pred nadležnim inspekcijama i Državnom revizorskom institucijom postavio i pitanje Obrenovićeve zarade, tvrdeći da je ona previsoka i nezakonita. Nakon što su na Savjetu i u javnosti razmijenili oštre riječi i optužbe, bura u Agenciji se naizgled stišala jer su nadležni skinuli sumnju u zakonitost Obrenovićevog rada.

On je dobio i tumačenje Ministarstva finansija, u kome je pisalo da je zarada koju prima zakonita i da mu slijedi plata sekretara Ustavnog suda, odnosno generalnog sekretara Skupštine Crne Gore.

Dio službenika Agencije koji rade u Odsjeku za nadzor i rad kontrolora, sada zahtijeva od Savjeta da zaštiti njihovo dostojanstvo, navodeći da ta institucija ne može da štiti prava i slobode građana, što joj je zakonska obaveza, kada direktor ”flagrantno krši prava zaposlenih”.

Predsjednik Savjeta Šefko Crnovršanin potvrdio je da će se o ovom zahtjevu raspravljati na sjednici, dok je Obrenović u izjašnjenju odbacio sve navode, tvrdeći da pojedini njegovi potpisnici nijesu ni bili u Agenciji kada je ona nastala. On je ocijenio da to može imati veze i sa činjenicom što su zaposleni u Odsjeku jedno vrijeme bili privilegovani i dobijali stumulans u vidu 30 odsto veće zarade.

Zgrada Agencije

“Bilo je to sve do momenta kada je Ministarstvo finansija prestalo sa isplatom po odluci i rješenjima o uvećanju zarada, koje je donosio onaj ko zaposlene u kontinuitetu zlostavlja,” napisao je Obrenović.

Direktor tvrdi da je jedan od potpisnik zahtjeva već devet mjeseci na bolovanju, dok je drugi bio na službenom putu u inostranstvu, nakon što je njegovom odlukom unaprijeđen.

On takođe postavlja dilemu kako su se udružili službenici koji su se do juče žalili jedni na druge i navodi: ”Jedan od potpisnika me upoznao sa nemilim događajem sa šeficom Odsjeka, kada je rekao da zbog njenog nervoznog ponašanja, kada lupa rukama po stolu, razmišlja da napusti posao, dok drugi kolega zbog toga pije tablete za smirenje”.

I jedni i drugi se slažu, kako su naveli u obraćanju Savjetu, da ovo nije dobro za Agenciju i međuljudske odnose u njoj. Pored sadašnje nadležnosti, zaštite podataka o ličnosti, Agencija od ponedjeljka dobija još jedno zaduženje - odlučivaće po žalbama i voditi bazu podataka po novom Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

I jedni i drugi se slažu, kako su naveli u obraćanju Savjetu, da ovo nije dobro za Agenciju i međuljudske odnose u njoj

O Đurđini u ponedjeljak

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka će u ponedjeljak razmatrati izjašnjenje bivše direktorice CKB Milke Ljumović na zapisnik o nadzoru u predmetu specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović.

Šefko Crnovršanin je rekao “Vijestima” da će se na sjednici dogovoriti da li će utvrditi konačnu odluku ili će samo raspravljati o izjavi Milke Ljumović. Agencija je preliminarno zaključila da specijalna tužiteljka nije povrijedila privatnost Milke Ljumović kada je na RTCG saopštila dijagnozu njene bolesti, ali on nije konačan, pa je Savjet tražio i izjavu Ljumovićeve.

Kontrolor minirao nadzor u “Pobjedi”

Odbijajući da postupi po nalogu direktora i Savjeta da izvrši nadzor u “Pobjedi” Č. M. je počinio težu povredu radne obaveze, čime je posredno uzrokovao okolnost isteka roka za podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Na taj način je direktno doprinio opravdanim kritikama koje se od strane javnosti upućuju Agenciji i direktoru zbog nepokretanja prekršajne odgovornosti, napisao je Obrenović u izjašnjenju Savjetu, priznavši i da je on odgovoran što taj službenik nije snosio odgovornost za povredu radne obaveze.

“Pobjeda” nije kažnjena zbog objavljivanja podataka iz ljekarskog kartona poslanika Fronta Janka Vučinića, kako je ranije rečeno, jer kontrolori nijesu blagovremeno mogli doći do potrebne dokumentacije.

Galerija

Bonus video: