Zabranjeno nošenje namirnica zatvorenicima u ZIKS-u

Portparol Ministarstva Ana Barada kazala je da osuđeni u ZIKS-u i dalje odbijaju hranu, i da je od štrajka odustalo sedam zatvorenika
141 pregleda 1 komentar(a)
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.02.2013. 18:14h

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) od danas je zabranjeno unošenje manirinica namijenjenih osuđenicima, jer se, kako je saopšteno i Ministarstva pravde, hrana priprema i servira u optimalnim količinama.

Portparol Ministarstva Ana Barada kazala je da osuđeni u ZIKS-u i dalje odbijaju hranu, i da je od štrajka odustalo sedam zatvorenika.

Barada je u izjavi objavljenoj na sajtu Vlade navela da štrajk protiče bez incidenata, i da sve nadležne službe Ministarstva i ZIKS-a nadgledaju situaciju i staraju se da poštovanje ljudskih prava "ostane na najvišem nivou".

Ona je kazala da se nadležne službe staraju i da se zdravstvena zaštita obavlja na ažuran i kontinuiran način, i naglasila da niko od osuđenika nema simptome bilo kakve fizičke slabosti, ili zdravstvenog poremećaja.

„Posjete se obavljaju po uobičajenim pravilima, bez ograničenja. Od danas je jedino zabranjeno unošenje u prostorije Zavoda namirnica namijenjenih osuđenim licima, jer se hrana sprema i servira u optimalnim količinama“, navela je Barada.

Ona je podsjetila da se ranije danas ispred ZIKS-a okupilo 30-ak članova porodica osuđenika, koji su se pridružili protestu, i da je direktor Zavoda Miljan Perović razgovarao sa njihovim predstavnicima.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici direktora i predstavnici Ministarstva, kao i šef Službe zdravstvene zaštite.

Iz Ministarstva su saopštili da će za sljedeću sjednicu Vlade pripremiti mišljenje povodom inicijative osuđenika za donošenje zakona o amnestiji.

Bonus video: