Podgorica: Povrijeđeni konj osuđen na laganu smrt

Više čitalaca "Vijesti" saopštilo je da se konj već nekoliko dana nalazi uz put prema Tuzima
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2013. 09:03h

Teško povrijeđeni konj koji se već nekoliko dana nalazi kod Stočne pijace osuđen je na sigurnu smrt jer niko od nadležnih neće da mu pomogne.

Dok konj prljavobijele boje, sa otvorenim prelomom prednje lijeve noge, praktično skakuće na tri kopita u potrazi za hranom, nadležni čekaju da ugine, ili da ga neko ubije, pa tek onda da mu “pomognu”.

Više čitalaca saopštilo je da se konj već nekoliko dana nalazi uz put prema Tuzima. Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče prije podne uznemirujući prizor konja sa slomljenom kosti i nogom koja je visila...

Iz Komunalne policije i Veterinarske inspekcije saopštili su da nijesu nadležni da pomognu konju, a iz Društva za zaštitu životinja da nemaju dovoljno novca da pomognu svim povrijeđenim životinjama. Predsjednica Svetlana Manojlović ipak je obećala da će mu donositi hranu, ali ga i zbrinuti ako nadležni to ne učine.

To je, međutim, teško očekivati, jer se nadležni spore ko bi trebalo da plati veterinara da pregleda konja.

Iz Komunalne policije i Veterinarske inspekcije saopštili su da nijesu nadležni da pomognu konju

Veterinarski inspektor Aleksandar Stamatović kazao je da su nadležni samo u slučajevima kada prijeti opasnost od izbijanja zaraze, od, na primjer, uginule životinje.

“Treba angažovati veterinarsku ambulantu da uspavaju konja, a potom bi Komunalna policija trebalo da pozove Veterinarsku inspekciju da utvrdi postoji li opasnost od zaraze i potom ukloniti crkotinu”, pojasnio je Stamatović, istakavši da bi veterinara trebalo da plati Glavni grad ili neka druga institucija.

U Komunalnoj policiji, međutim, tvrde da je nadležna upravo Veterinarska inspekcija. Zaposleni u dežurnoj službi saopštio je “Vijestima” da su upoznati sa slučajem povrijeđenog konja, da su o tome obavijestili Veterinarsku inspekciju i da su time uradili sve što je u njihovoj nadležnosti.

Iz Veterinarske amblante “Montvet” saopštili su da rade po nalogu vlasnika životinje, koji je u ovom slučaju nepoznat, ili Veterinarske uprave.

Manojlović je istakla da se u ovakvim slučajevima godinama prebacuje odgovornost s jedne na drugu instituciju, ocijenivši da je to posljedica brojnih rupa u zakonu.

Upravo zbog pitanja nadležnosti, domaće životinje, a pogotovo konji, nijesu rijetkost ni na gradskim ulicama i u parkovima.

Vlasnik mora da odgovara

Manojlović je istakla da veterinari ne liječe povrijeđene životinje dok im se ne plati, a da u Društvu nemaju para.

Ona je naglasila da bi morao odgovarati vlasnik, jer nije savjesno držao konja i zbrinuo povrijeđenu životinju. Manojlović pretpostavlja da je konj vukao zaprežna kola i da je nakon povrede ostavljen kod Stočne pijace.

“Ako već neko živi od životinje, dužan je da se brine o njoj, ili će u suprotnom biti kažnjen...”, kazala je Manojlovićeva.

Galerija

Bonus video: