"Do Podgorice možete ponekad, ali ne svakodnevno"

Taksisti iz Pljevalja organizovali su prošle sedmice potpisivanje peticije i tražili da im se omoguće da nesmetano prevoze putnike
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 16:55h

Zakonom o prevozu u drumskom saoraćaju zabranjeno je taksi vozilima obavljanje linijskog prevoza u međumjesnom i međunarodnom saobraćaju, pa stoga u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva tvrde da nijesu osnovane žalbe pljevaljskih takista da ih inspektori za drumski saobraćaj diskriminišu i ne dozvoljavaju im da vrate putnike, koje odvezu u Podgoricu.

„Prvenstvena svrha auto-taksi prevoza je da se njime obavlja slobodni prevoz putnika na teriroriji opštine i po potrebi, a ne svakodnevno, u isto vrijeme i na istoj relaciji, sa teritorije opštine ka teritoriji druge opštine“, piše u odgovoru Ministarstva saobraćaja lokalnim medijima.

Iz Ministarstva upozoravaju sve one koji krše zakon da će se novčanom kaznom od 1.500 do 10.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice ili preduzetnika, ako prima putnike izvan područja jedinice lokalne samouprave koja je licencu izdala ili obavlja linijski (autobuski) prevoz putnika auto-taksi vozilom.

Taksisti iz Pljevalja organizovali su prošle sedmice potpisivanje peticije i tražili da im se omoguće da nesmetano prevoze putnike koje, kako tvrde, najčešće iz Pljevalja prevoze na pregled u Klinički centar i nazad. Oni tvrde da ne održavaju linijski prevoz (ne uzimaju putnike autobusima), već da do Podgorice ili drugih gradova prevoze putnike koje ih angažuju i smatraju da na to imaju pravo.

U Ministarstvu tvrde da građani Pljevalja nijesu ni na koji način uskraćeni za prevoz jer svakodnevno sa autobuske stanice u Pljevljima prema Podgorici saobraća osam autobuskih linija, i isto toliko u suprotnom smjeru.

Resor, na čijem je čelu Ivan Brajović, podsjeća da linijski gradski, međumjesni i međunarodni prevoz putnika može da se obavlja isključivo autobusima.

Ministarstvo ukazuje da je evidentan i nelegalni prevoz na međunarodnim linijama auto-taksi vozilima i putničkim vozilima: “Ovaj problem evidentiran je i od strane nadležnih organa Srbije i BiH, te će se kontrola i suzbijanje ovog vida nelegalnog prevoza putnika sprovesti i od strane nadležnih inspekcija te dvije države”.

Galerija

Bonus video: