Djeci propadaju zubi jer na poliklinici ne rade zahvate u totalnoj anesteziji

Roditelji djece tvrde da su zbog toga prinuđeni da putuju u Srbiju, a mnogi koji nemaju novca - osuđeni su na bol
378 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 02:28h

Djeca sa smetnjama u razvoju veoma često ne mogu da izvade, čak ni da poprave, zub u Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra.

Roditelji djece tvrde da su zbog toga prinuđeni da putuju u Srbiju, a mnogi koji nemaju novca - osuđeni su na bol.

Iz Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama, koje okuplja više od 100 članova, upozoravaju da bolesnoj djeci propadaju zubi, jer na poliklinici nemaju adekvatnu opremu za intervencije u totalnoj anesteziji.

Navode da privatni stomatolozi odbijaju da im pomognu, pravdajući se da intervencije ne mogu da rade u totalnoj anesteziji i da nijesu edukovani za rad sa djecom sa mentalnim i fizičkim smetnjama.

Majka sedamnaestogodišnjakinje koja boluje od teškog oblika epilepsije, zbog koje ne hoda, ne govori i teško guta, tvrdi da dijete godinama trpi bolove, jer na poliklinici nijesu željeli da joj izvade zube.

“Doktor Ganjola (Dženad) pristao je i vrlo stručno, bez komplikacija, izvadio joj šest zuba. Međutim, nakon tri mjeseca u istoj ambulanti odbili su da nastave sa vađenjem, uz izgovor da za to nemaju tehničkih uslova”, kazala je “Vijestima”.

Direktor Stomatološke poliklinike Dženad Ganjola potvrdio je da nijesu u mogućnosti da rade intervencije pod totalnom anestezijom

Ona je istakla da je i prva intervenciju obavljena na “našu odgovornost”, pojasnivši da na poliklinici ne bi mogli da zbrinu njenu kćerku da joj je pozlilo tokom vađenja zuba.

“Spas nijesmo pronašli ni u jednoj privatnoj ambulanti, svi su nas ljubazno odbijali, a ona je u međuvremenu zbog oboljenja zuba dobila i bakteriju, od koje smo morali da je liječimo”, tvrdi ona.

Roditelji petnaestogodišnje djevojčice sa posebnim potrebama platili su 1.200 eura za operaciju njenih zuba na klinici u Beogradu, jer na poliklinici to nijesu mogli da urade.

“Sramno je da država nije omogućila da se takve banalne intervencije obave kod nas, jer za takvu djecu putovanje samo po sebi predstavlja problem. Osim toga, roditelji sami snose troškove, koje im Fond zdravstva refundira tek po završenoj intervenciji”, kazala je majka djevojčice.

Predsjednik Prvog udruženja Savo Knežević tvrdi da o djeci sa smetnjama u razvoju niko ne vodi računa, iako Zakon o zdravstvenom osiguranju nalaže oralnu zaštitu u državnim poliklinikama, ali i privatnim ordinacijama koje su sklopile ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje.

On tvrdi da na Poliklinici samo jedan doktor prihvata da izvadi zub djetetu pod lokalnom anestezijom, a ako postoji potreba za totalnom – pravdaju se da za to nemaju mogućnosti.

Knežević

“Ako dijete ima teže razvojne smetnje, moguće je dobiti uput za popravku i vađenje zuba u Beogradu, s tim što roditelji sami snose troškove, koje im Fond zdravstva refundira tek po završenoj intervenciji. Troškovi su oko hiljadu eura, u zavisnosti od intervencije. Koliko je meni poznato, u našem udruženju rijetko ko ima taj novac“, kazao je Knežević.

On je istakao da su, zbog svega toga, zubi djece često u “katastrofalnom stanju”.

Knežević je naglasio da, u skladu sa Zakonom, djeca moraju imati izabranog stomatologa, upozorivši da prema njegovim saznanjima nijedan nije edukovan za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Ganjola: Nedostaje nam oprema

Direktor Stomatološke poliklinike Dženad Ganjola potvrdio je da nijesu u mogućnosti da rade intervencije pod totalnom anestezijom.

On je rekao da se neke takve intervencije obavljaju u operacionom bloku Kliničkog centra i da se pacijenti upućuju na liječenje van Crne Gore.

“Vađenje i popravka pod totalnom anestezijom kod djece sa posebnim potrebama trenutno nije moguća zbog nedostatka odgovarajuće stomatološke opreme”, rekao je Ganjola, ocijenivši da je pružanje stomatološke usluge takvoj djeci dugotrajan i vrlo zahtjevan posao. On je istakao da su u protekla tri mjeseca pružili 72 stomatološke usluge u lokalnoj anesteziji, devet u totalnoj, a da su četiri pacijenta upućena na Stomatološki fakultet u Beogradu.

Galerija

Bonus video: