PRIBLIŽENA VJEKOVIMA DUGA TRADICIIJA

Marokanska nedjelja zanatlija: Pogledajte čari Kazablanke i Marakeša u centru Podgorice

Mustafa, tokar - obrađivač drveta iz Marakeša, kazao je “Vijestima” da je interesovanje veliko i da je veoma zadovoljan
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2019. 10:39h

Marokanska nedjelja zanatlija, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, približila je građanima vjekovima dugu tradiciju zanatstva iz te zemlje i učinila da se na tren osjete čari Kazablanke, Marakeša, Fesa i drugih gradova i regija.

U brojnim šatorima, može se vidjeti kako Marokanci obrađuju drvo, metal, bakar, vunu, platno, kamen, glinu, odnosno kako ispod vještih ruku i nogu zanatlija se stvaraju prepoznatljivi marokanski proizvodi - kožne i papuče od rafije, prekrivači, nakit, ogledala, keramika...

Mustafa, tokar - obrađivač drveta iz Marakeša, kazao je “Vijestima” da je interesovanje veliko i da je veoma zadovoljan.

On je demonstrirao kako svojim alatom dok sjedi, a sa kojim barata rukama i nogama, pravi drvene figure raznih životinja, šahovske.

“Da napravim sve figure za šah, potreban mi je dan. Najviše koristim kedrovo drvo, ali i ebanovinu, limun ili orah”, kazao je Mustafa.

Šahovske garniture Mustafa prodaje zavisno od veličine od deset do 20 eura, razne figure za tri do pet.

Pored naših građana, brojne štandove obilaze i turisti, koji su stigli u našu zemlju sa raznih destinacija, kao što je Irena Kuznjecov iz Rusije, koja je novinaru “Vijesti” kazala da je očarana proizvodima iz Maroka i da je trgovala papuče, nakit i još poneke sitnice.

“Tradicionalno dolazim u Crnu Goru sa porodicom, ljetujemo na primorju, ali idemo i u druge krajeve Crne Gore i mogu reći da mi se dopada ambijent”, kazala je Kuznjecov.

U šatoru, gdje se prodaje obuća od kože, brojne mušterije su se interesovale i trgovale papuče i sandale.

Marokanska koža i njena obrada uvijek je imala veliku reputaciju u svijetu, tako je i nastao izraz “marokinerija”.

“Kupila sam sandale za 15 eura, mnogo su lijepe i udobne zaista”, kazala je Sandra Perović.

Majstor za ogledala Ben Abdelah, kazao je da koštaju od 30 do 300 eura, zavisno od veličine.

Posebnu pažnju posjetilaca privlačio je nastup Gnoa grupe, koji su uz tradicionalne instrumente iz te zemlje, izvodili muziku, a brojni posjetioci su željeli da se fotografišu sa njima.

Ne manje interesovanje, bilo je i šatoru gdje se prodavala obuća od rafije, koja se mogla trgovati za dvadeset eura, a mnogo zaninteresovanih je željelo da naruči željene modele, ali zanatlija nije mogao svima da izađe u susret.

Manifestacija traje do 28. juna

Manifestacija u Podgorici trajaće do 28. juna, a organizator su Ministarstvo turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radinosti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroko i njihova ambasada u Beogradu, uz podršku Glavnog grada Podgorice i Vlade Crne Gore.

Kako su naveli organizatori, do sada su se slične manifestacije održavale u Varšavi 2009., Zagrebu 2013., Ukrajni i Kataru 2013., Sofiji 2014., prošle godine u Beogradu. Organizacija ima za cilj zbližavanje Maroka i Crne Gore i promovisanje imidža Kraljevstva kao zemlje dugotrajne istorije, milenijumskih vještina, etničke i vjerske raznolikosti i tolerancije.

Galerija