Na srednjoj školi "Mladost" u Tivtu postavljen solarni kolektor

Solarni kolektor sa pratećom opremom (dva kolektora, bojler od 200 litara, ventili, pumpe, elementi za priključivanje cjevovoda) u vrijednosti oko 3.000 eura donirala je italijanska firma „Ariston“
180 pregleda 0 komentar(a)
Solarni kolektor, škola Mladost, Foto: Siniša Luković
Solarni kolektor, škola Mladost, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.02.2013. 14:57h

Na objektu Srednje mješovite škole „Mladost“ u Tivtu montiran je solarni kolektor koji će na ekološki i savremen način zagrijavati vodu, a ujedno će služiti i u okviru praktične nastave za učenike trogodišnjeg smjera za zanimanje instalater sanitarnih urađaja, grijanja i klimatizacije.

Prema riječima direktorice škole prof. Jovanke Vujačić, instalacija solarnog kolektora osim poboljšanju energetske efikasnosti u toj obrazovnoj ustanovi, doprinosi i unapređenju nastavnog procesa kroz praćenje savremene tehnologije i inovacija.

Solarni kolektor sa pratećom opremom (dva kolektora, bojler od 200 litara, ventili, pumpe, elementi za priključivanje cjevovoda) u vrijednosti oko 3.000 eura donirala je italijanska firma „Ariston“ čije je predstavništvo na Cetinju u saradnji sa njihovim poslovnim partnerom iz Tivta, privrednikom Stankom Samardžićem.

Instalaciju i montiranje solarnog kolektora je obavila firma „Ening“ iz Nikšića sa kojom tivatska škola ima uspješnu višegodišnju saradnju, a sam postupak montiranja pratili su učenici škole pri čemu je napravljen i video materijal za norišćenje u budućoj nastavi.

„Učenici su imali priliku da vide kompletan postupak montiranja solarnog kolektora i pratećih instalacija. Kroz ovakav vid praktične nastave učenici stiču potrebna znanja i vještine koja će po završetku školovanja moći odmah da primjenjuju jer se radi o profitabilnom zanimanju koje pruža učenicima mogućnost brzog zaposlenja. Za ovu, kao i druge aktivnosti koje se odnose na unapređenje nastavnog procesa imamo podršku Ministarstva prosvjete uz čiju smo pomoć između ostalog, rekonstruisali i fiskulturnu salu u kojoj su prvi časovi i treninzi u novom ambijentu održani prošle nedjelje“ kazala je direktorica SMŠ „Mladost“ Jovanka Vujačić.

Bonus video: