Radnici Onogošta štrajkuju glađu

Te radikalnije mjere su preduzimali i ranije, ali bez rezultata. Oni zahtijevaju da im se odmah isplate otpremine od po 5.600 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2013. 19:09h

Radnici hotelsko-turističkog preduzeća Onogošt, koji protestuju od 24. decembra, od danas štrajkuju glađu.

Te radikalnije mjere su preduzimali i ranije, ali bez rezultata. Oni zahtijevaju da im se odmah isplate otpremine od po 5.600 eura, decembarska plata, naknada za devet dana januara i da im se poveže radni staž.

Danonoćno borave u nikšićkom hotelu Onogošt, koji je zvanično zatvoren 16. januara, a radni odnos za 82 zaposlenih prekinut je 9. januara. Vlada je predvidjela otpremnine od po 5.600 eura, ali tek nakon prodaje objekata.

Sindikat je tražio otpremnine od 6.000 do 12.500 eura, a pristali su i na ponuđene samo da budu odmah isplaćene.

"A ne da novac čekamo dok se objekti ne prodaju, za koje se šest puta bezuspješno raspisuje tender”, ukazala je predsjednica Sindikata Zorka Niković. Stečajni upravnik HTP-a Dragan Smolović kazao je da sada nema mogućnosti da radnicima bude isplaćena decembarska zarada.

„Radnici su u teškom položaju, ali ne znam kako da im pomognem. Možemo jedino da provjerimo opciju za neke pozajmice, mada nijesam siguran da ćemo uspjeti u tome”, rekao je Smolović.

Zakonski rok za prijavu na Biro rada je 30 dana od dana zaključivanja knjižica. “Taj rok uskoro ističe, a zaposleni ne mogu da se prijave jer im staž nije povezan“, kazala je Niković.

HLT fond je od 2003. do marta prošle godine, kada je uveden klasični stečaj, gazdovao HTP-om. Sedmi oglas za prodaju imovine Onogošta - hotela u Nikšiću, Risnu i Sutomoru i kafane u Šavniku, po početnoj cijeni od 17,6 miliona, ističe 22. februara. Stečajni upravnik očekuje ponude jer ima više interesovanja nego do sada.

Ministarstva i ZZZ traže rješenje

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, zajedno sa resornim institucijama, radi na pronalaženju rješenja za nastalu situaciju i ispunjavanju zahtjeva radnika Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt, pri čemu postoji nekoliko ponuđenih opcija.

„Ministarstva održivog razvoja i turizma i rada i socijalnog staranja, Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) i Privredni sud zajednički rade na ispunjavanju zahtjeva radnika i iznalaženju najadekvatnijih rješenja“, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Oglas za imovini preduzeća, kako su podsjetili, šest puta je objavljivan i posljednja prodajna cijena iznosi 17,6 miliona eura.

„U narednom periodu treba preispitati postupak i način procjene imovine preduzeća i uskladiti ih sa međunarodnim standardima iz ove oblasti, kako bi se ubrzalo sprovođenje stečajnog postupka u preduzećima“, naveli su predstavnici Ministarstva.

Oni su saopštili da su pripremili infomemorandum koji sadrži podatke o hotelima, na crnogorskom i engleskom jeziku, koji je upućen nadležim institucijama i potencijalnim investitorima na korišćenje i upoznavanje.

"Predstavnici Ministarstva su u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Sindikalne organizacije ali i sa predstavnicima Privrednog suda, predsjednikom i stečajnim upravnikom u cilju rješavanja situacije u HTP Onogošt", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Sindikata, Zorka Niković kazala je da je radnicima, koji su jutros počeli štrajk glađu, uplaćena umanjena decembarska plata.

Kako je kazala Niković, to je izazvalo dodatni revolt radnika od kojih neki treba da prime samo po 100 eura.

„Umanjene su bile i ranije isplaćene novembarska i oktobarska plata, a nedopustivo je da mnogi radnici ne mogu dobiti ni minimalac“, navela je Niković.

Radnici HTP Onogošt prostestuju od 24. decembra u prostorijama mlječnog restorana istoimenog hotela u Nikšiću, koji je prerastao u štrajk glađu.

U tom preduzeću klasični stečaj uveden je 23. marta, a bilo je uposleno oko 80 radnika.

Galerija

Bonus video: