Tivat: Za nove vezove 20 miliona eura

Piloni dugi skoro četrdeset metara, nabavljeni u Holandiji, biće zabijeni u morsko dno do nailaska na čvrstu stjenovitu podlogu
50 pregleda 4 komentar(a)
marina, Tivat, Foto: Siniša Luković
marina, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.02.2013. 15:56h

Radnici i operativa specijalizovane hidrograđevinske firme „Yu Briv“ iz Kotora počeli su juče dogradnju marine za mega-jahte Porto Montenegro u Tivtu.

Dizalica i posebna mašina za nabijanje šipova na barži PD-4 i hidrograđevinsko plovilo „Goran“ kompanije „Yu Briv“ u akvatorijumu jugozapadno od glave mola 1 Porto Montenegra, počeli su postavljanje u morsko dno prvog od tri probna čelična stuba na kojima će se oslanjati dio nove operativne obale tivatske marine.

Piloni dugi skoro četrdeset metara, nabavljeni u Holandiji, biće zabijeni u morsko dno do nailaska na čvrstu stjenovitu podlogu, a izvođenju tih radova asistiraće i ronioci Mornarice Vojske Crne Gore.

Završetak tih radova, vrijednih više od 20 miliona eura, planiran je za proljeće 2014.

Zbog mogućnosti da se u slojevima mulja na dnu mora u blizini Porto Montenegra nalaze neeksplodirana ubojna sredstva, pogotovo avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, građevinarima „Yu Briva“ će prilikom zabijanja pilona, asistirati specijalno obučeni protivminski ronioci Pomorskog odreda Mornarice VCG.

Akvatorijum u kojem se izvode radovi prije nekoliko godina je, po narudžbi menadžmenta Porto Montenegra, „razminirao“ Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spasavanje i kontrolu na moru iz Bijele, a taj posao je, prema nezvaničnim informacijama, koštao oko 600 hiljada eura.

Druga faza razvoja njihove marine u Tivtu, podrazumijeva proširivanje gatova 1 i 3, i izgradnju gata paralelnog sa gatom 4 i novog gata za snabdijevanje jahti gorivom.

Završetak tih radova, vrijednih više od 20 miliona eura, planiran je za proljeće 2014, a time će kapacitet tivatske marine biti povećan sa aktuelnih 250, na 470 vezova.

Posao se obavlja po idejnom rješenju kompanije “Marina Projects” iz Velike Britanije, a kotorski “Yu Briv” ga je dobio na tenderu u oštroj konkurenciji više specijalizovanih hidrograđevinskih firmi iz Italije, Rumunije i Hrvatske.

Bonus video: