CKM: Do pripravničkog u ministarstvima samo uz partijsku knjižicu

U CKM-u se nadaju da će nadležne institucije "ozbiljno razmotriti njihove primjedbe"
74 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 15:20h

Političke partije imaju veliki uticaj na raspored pripravnika u okviru Vladinog programa za visokoškolce, smatraju iz Crnogorske kulturne mreže.

Kako se navodi u saopštenju te NVO, u ministarstvima i Opštinama se u većini slučajeva omogućava odrađivanje pripravničkog staža visokoškocima koji imaju partijsku preporuku.

U Opštinama u kojima izvršnu vlast vrši opozicija je, navode, ista situacija - zapošljavaju se isključivo partijski kadrovi.

"Političke partije vlasti i opozicije koristeći državne resurse ucjenjuju mlade koji ponekad mimo svoje volje postaju članovi političkih partija kako bi se lakše uhljebili u nekoj od Državnih Institucija. Ovakvim načinom zapošljavanja visokoškolaca nemoguće je proizvesti kadrove koji bi u budućnosti preuzeli rukovođenje državom", piše u saopšetnju.

U CKM-u se nadaju da će nadležne institucije "ozbiljno razmotriti primjedbe i da se u skorijoj budućnosti neće ponavljati praksa da je za dobijanje posla neophodna partijska knjižica".

Svi prijavljeni dobili radno mjesto

Programom stručnog osposobljavanja zaposleni su svi prijavljeni visokoškolci, njih 4.211, tako da je uspješnost tog projekta 100 odsto, kazali su predstavnici Vlade.Savjetnik potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finasijski sistem Goran Jovetić kazao je na konfereciji za novinare povodom predstavljanja rezultata Programa, da je Vlada ispunila obećanje da svim prijavljenima omogući šansu da se stručno usavršavaju.Jovetić je kazao da se za Program stručnog osposobljavanja prijavilo 4.211 visokoškolaca, od kojih je nakon prva tri kruga raspoređivanja sa poslodavcima, neraspoređeno ostalo 290.

"Oko 120 prijavljenih imalo je taj problem da su nakon raspoređivanja poslodavci odustali od njih, ali je Vlada i taj problem riješila pa će na današnjoj konačnoj listi oni vidjeti ko su im novi poslodavci"

Poslodavac može odustati

Jovetić je pojasnio da su Ugovorom predviđeni uslovi raskida ugovora, i da nezadovoljni poslodavac može u mjesečnim izvještajima to navesti i odustati od korisnika.Pomoćnik ministra prosvjete Mubera Kurpejović kazala je da, u slučaju da se to desi, visokoškolcu će biti omogućeno da kod drugog poslodavca odradi potreban period. "Onaj ko ne provede kod poslodavca svih devet mjeseci, a opravdani su razlozi, biće mu omogućeno da rad nastavi i dopuni do potrebnih devet mjeseci, kao bi imao ista prava kao ostali da bi mu se to priznalo kao 12 mjeseci radnog iskustva", pojasnila je ona.

Kurpejović je kazala da su prema prvim podacima za one koji su počeli da rade 15. januara Program počeo uspješno i da visokoškolci već iamju zaduženja i stiču znaja.Upitana da li u Vladi imaju podatke da, pogotovo u državnim institucijama, postoji problem kapaciteta i da kandidati nemaju ni gdje da se smjeste a ne da rade, ona je odgovorila da je Program tek počeo i da nisu uspjeli da provjere da li ima takvih slučajeva.Kurpejović je navela da osim mjesečnih izvještaja, kroz koje će moći da se vidi šta je kandidat prošao, postoji i organ koji će kontrolisati sprovođenje programa."To je inspekcija koja će kontrolisati i djelovati kada se dese neke nepravilnosti, koje će korigovati", zaključila je ona.

Galerija

Bonus video: