Dabinović prodao "Boku" i kupio novu "Dobrotu"

Primopredaja broda obaviće se narednih dana u luci Kastelon u Španiji, pa će prinova uskoro u floti Dabinovića zaploviti pod novuim imenom „Dobrota“, a aktuelnu panamsku zastavu na krmi, zamijeniće zastavom Svetog Vinsenta i Grenadina pod kojom uobičajeno plove svi brodovi bokeljske pomorske kompanije sa sjedištem u Monaku
571 pregleda 3 komentar(a)
"Dobrota", Foto: Www.shipspotting.com
"Dobrota", Foto: Www.shipspotting.com
Ažurirano: 24.06.2018. 11:46h

Kompanija Dabinović iz Monaka napravila je izmjene u svojoj floti tzv. handy size brodova za prevoz rasutog tereta.

Iz njihove flote uskoro izlazi najstariji brod - 18 godina stari bulkcarrier „Boka“ od 31.812 tona, koji je kako javljaju specijalizovani sajtovi za brokeražu, prodat novom vlansiku za 6,7 miliona dolara.

„Boka“ je inače, pod imenom „Lavieen Rose“ izgrađena 2000. u čuvenom japanskom brodogradilištu Hakodante, a u floti kompanije na čijem je čelu Stefan Dabinović, sin njenog osnivača Boža A. Dabinovića, ovaj 177 metara dugačak i 29,4 metara širok brod, plovio od februara 2012.

„Boka“ je već dobila zamjenu i nju će u floti kompanije poznatog bokeljskog brodara naslijediti pet godina mlađi i nešto veći bulkarrier „Sider Dream“ od 33.588 tona nosivosti.

Ovaj brod sagrađen je pod imenom „Young Spirit“ 2005. godine takođe u brodogradilištu Hakodate i do prije godinu ipo je bio u japanskom vlasništvu. Od aktuelnih švajcarskih vlasnika ovaj 175 metara dugi i veoma dobro održavani brod, Dabinović je kupio za 9,5 miliona dolara.

Primopredaja broda obaviće se narednih dana u luci Kastelon u Španiji, pa će prinova uskoro u floti Dabinovića zaploviti pod novuim imenom „Dobrota“, a aktuelnu panamsku zastavu na krmi, zamijeniće zastavom Svetog Vinsenta i Grenadina pod kojom uobičajeno plove svi brodovi bokeljske pomorske kompanije sa sjedištem u Monaku.

Pored novokupljene „Dobrote“, Dabinovićevu flotu trenutno čine i takođe hady size bulkcarrieri „Ljuta“ iz 2001. „Kamenari“ iz 2010. i „Kotor“ iz 2014. godine. Iako plove pod stranom zastavom, a kompanija koja im je vlasnik registrovana je u Monaku, Dabinovićevi brodovi praktično su uvijek bili domaći – bokeljski jer na njima radi posada koju preko 90 odsto čine pomorci iz Boke, a većina od ukupno 55 brodova koliko ih se do sada izmijenilo u 62 godine postojanja te kompanije, nosili su imena po mjestima ili ljudima iz Boke Kotorske.

Njihovi su se brodovi i najčešće remontovali u Jadranskom brodogradilištu Bijela, dok tu firmu u stečaj prije godinu dana nije otjerala Vlada Crne Gore, pa se u posljedjih par godina Dabinovićevi brodovi održavaju najčešće u hrvatskom brodogradilištu „Viktor Lenac“ u Rijeci.

Bonus video: