Tivćani protiv avenije i rušenja privatnih kuća

Glavni planer novog DUP-a Seljanovo Ksenija Vukmanović iz podgoričkog CAU-a kazala je da je radnom timu dostavljeno je 9 primjedbi javnih preduzeća i 192 primjedbe građana
56 pregleda 2 komentar(a)
Javna rasprava, Tivat, Foto: Siniša Luković
Javna rasprava, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.01.2013. 14:56h

Veliko interesovanje građana i brojne primjedbe i sugestije, obilježile su višečasovnu centralnu javnu raspravu o nacrtu novog DUP-a „Seljanovo“ koji je po narudžbi Opštine Tivat, izradio Centar za arhitekturu i urbanizam iz Podgorice.

Plan obuhvata područje od 43,7 hektara i „pokriva“ najveće tivatsko naselja Seljanovo, a iz njega su isključeni područje Seljanova koje zahvata državna studija lokacije „Arsenal“ (Porto Montenegro) i najatraktivnije područje na rtu Seljanovo.

„Nakon prve javne rasprave u avgustu pristigao je veliki broj primjedbi, pa smo odlučili da ozbiljno revidiramo plan i organizujemo novu javnu raspravu. Unijete su značajne izmjene, posebno u koncepciji formiranja urbanističkih parcela. Vlasnicima objekata koji su predvidjeni za rušenje, omogućeno je da se, dok se plan ne sprovede u djelo, izvrši sanacija ili proširenje postojećih objekata do 15 posto njihove bruto-građevinske površine“ rekla je u uvodnom izlaganju Tatjana Jelić, sekretarka za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat.

Glavni planer novog DUP-a Seljanovo Ksenija Vukmanović iz podgoričkog CAU-a kazala je da je radnom timu dostavljeno je 9 primjedbi javnih preduzeća i 192 primjedbe građana.

“Obradjivač je prihvatio 98 primjedbi gradjana, 40 djelimično prihvatio, 48 nije prihvatio, 4 nisu bile jasne, a 2 se nisu odnosile na plan. Najveći broj primjedbi odnosio se na legalizaciju objekata. Nisu prihvaćene primjedbe koje su se odnosile na suženje buduće avenije. U dijelu iznad magistrale zadržano je plansko rješenje koje podrazumjeva i rušenje postojećih objekata” kazala je Vukmanović dodajući da je obaveza ucrtavanja buduće avenije preuzeta iz Prostornog plana Opštine Tivat.

Na pitanje da li su građani Seljanova čijih je dvadesetak kuća sa gornje strane magistrale koja će se širiti u aveniju sa četiri trake, određeno za rušenje, u anketi koja je sprovedena pred početak izrade novog DUP-a, iskazalo želju da im se domovi sruše i da onda oni sa komšijama zajedno grade veće stambene zgrade umjesto sopstvenih kuća, Vukmanović je kazala da “anketa ne obavezuje planera, već generalni koncept iz programskog zadatka”.

“Koncept je takav da se magistrala širi u aveniju, a dio kuća se mora rušiti i umjesto njih gradiće se veći zajednički objekti” bila je jasna Vukmanović što je naišlo na neodobravanje mještana koji smatraju da im planeri na taj način uništavaju ili drastično obezvrijedjuju imovinu.

Sekretarka Jelić je naglasila da je plan rekonstrukcije magistrale kroz Tivat u saobraćajnicu bulevarskog tipa sa četiri trake aktuelan još od 1988, kao i da su naručioci i obradjivači namjerno širinu koridora buduće avenije smanjili sa 22 na 19 metara kako bi se zbog njene gradnje, srušilo što manje postojećih kuća na Seljanovu.

“Postavlja se međutim pitanje, ko je sve nakon 1988 gradio u putnom pojasu, ko je pomjerao i nije poštovao oznake dokle zahtva putni pojas i slično” kazala je Jelić ističući da se “avenija ne planira niti gradi po zahtjevima pojednih velikih investitora o čemu se neosnovano špekuliše, već radi potreba unapređenja odvijanja saobraćaja kroz grad”.

“Nama bulevar ne treba jer problem Tivćana nije lokalni već tranzitni saobraćaj. Taj transzitni saobraćaj koji od trajektnog pristaništa Lepetane ide kroz Tivat u pravcu Budve i obrnuto, treba izbaciti van grada i napraviti zaobilaznicu obroncima Vrmca koju ste već isplanirali, a ne ovako da mještanima rušite kuće i devastirate imanja zbog onih koji samo prolaze kroz Tivat” poručili su opštinarima i planerima nezadovoljni građani Seljanova.

Bonus video: