Portugalski brod napušten u barskoj luci

Nadzor nad „Arionom“ i time kako Luka Bar čuva brod, vrši nautički inspektor barske Lučke kapetanije
198 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 21:53h

Portugalski putnički brod „Arion“ koji je 17. septembra prošle godine zaustavljen u Crnoj Gori po nalogu Privrednog suda u Podgorici, zvanično je predat na čuvanje Luci Bar jer je posada u međuvremenu napustila kruzer koji je prinudno vezan u luci pod Volujicom.

Nadzor nad „Arionom“ i time kako Luka Bar čuva brod, vrši nautički inspektor barske Lučke kapetanije, a kako nezvanično saznajemo, u podgoričkom Privrednom sudu, u toku je postupak koji je protiv vlasnika broda.

Vlasnik je kompanija „Classic International Cruises“ (CIC) a postupak je pokrenula ruska turistička agencija „R-tours“ iz Moskve, koja je bila unajmila „Arion“ prije njegovog zaustavanja u Kotoru, sredinom septembra.

Prethodno su dva CIC-ova broda – kruzeri „Princess Danae“ i „Athena“ zaustavljeni u Marseju po sudskom nalogu i zahtjevu britanskog snabdjevača gorivom, kompanije „Cocket Marine Oil“ kojem nije bila plaćena isporučena nafta.

Početkom oktobra u zalivu Suda na Kritu u Grčkoj, arestiran je i četvrti brod kompanije CIC –kruzer „Princess Daphne“, koji je u tom trenutku bio u najmu jednog njemačkog operatora.

„Brodovlasnik je uredno isplatio svih 120 članova posade i oni su nakon toga napustili brod”, rekao je dobro obaviješten izvor.

Brod je, kako saznaju “Vijesti”, u Baru zadržan po nalogu Privrednog suda od kojeg Rusi traže da “Arionu” izrekne privremenu mjeru zabrane isplovljenja.

“Ovo je prvi put da se kod nas u Crnoj Gori dešava ovakav slučaj i svi su se u lancu pomorske industrije do sada maksimalno potrudili da pomognu brodaru da se status Ariona što prije riješi, a posada i brod zbrinu na pravi način“, rekao je izvor “Vijesti”.

Prema riječima našeg sagovornika koji je insistirao na anonimnosti, počeli su se nagomilavati troškovi ležarine i čuvanja broda u barskoj luci koji će se prezentirati Privrednom sudu i nadoknaditi iz sume koja bude dobijena sada već vrlo izvjesnom sudskom prodajom „Ariona“.

„Nakon odlaska posade, na brodu je ostalo 1,5 – 2 tone hrane i zapovjednik je naložio da se ona ustupi humanitarnim organizacijama, ali ja ne znam da li je to u međuvremenu i realizovano“, kaže sagovornik „Vijesti“.

Jedan od najvećih pomorsko-pravnih autoriteta u Crnoj Gori, kapetan duge plovidbe Branko Đurović iz Bara rekao je „Vijestima“ da bi i na primjeru „Ariona“ „trebalo slijediti princip razumnosti koji se često u svijetu pomorstva koristi kod odštetnih i drugih sličnih zahtjeva.“

„Ovdje imamo brod koji je zaustavljen u plovidbi i koji već tri mjeseca leži u Baru napušten od vlasnika, od banke i od posade. To je nezamislivo - da se ovo desi recimo u Velikoj Britaniji, sud bi pozvao sve stranke i rekao im: vi se morate ponašati fer, razumno i prvo tražiti zajedničke interese, pa onda konflikte koje ću vam ja kao sud riješiti. Tako to funkcioniše u svijetu, baš da brodovi ne bi ovako mjesecima propadali i da svi koji su uključeni u te postupke, ne bi trpjeli nepotrebnu štetu“, rekao je kapetan Đurović.

On nije želio da se izjašnjava o tome ko je konkretno u pravu kada je „Arion“ u pitanju, ali je napomenuo da „nije razumno zaustavljati brod koji plovi i zarađuje, bez obzira što možda imaš pravo da ga zaplijeniš“.

„Da se nakon zaustavljanja broda niko ne sastane i da ne bude nikakve komunikacije, prosto je nezamislivo. Čitav je svijet danas u krizi, ali se tamo gleda da se pomogne brodarima da sa njihovom propašću, ne bi propali i interesi mnogih drugih”.

Finansijski problemi kompanije CIC počeli prije oko pola godine, neposredno nakon što je je u maju 2012. umro njen osnivač i vlasnik, poznati grčki pomorski preduzetnik George Potamianos.

Porodični posao tada su kao čelnici kompanije preuzeli njegovi sinovi Aleksandros i Emilios, ali im otežavajuću okolnost u vođenju firme predstavlja i činjenica da je cijela flota kompanije CIC veoma stara - čine je pet kruzera izgrađenih u periodu od 1948. i 1965. godine.

Pokušaj da se brod dobije za male pare?

“Arion” je brod koji je veoma značajan za ove prostore, jer je izgrađen 1965. godine u pulskom “Uljaniku” pod imenom “Istra”. Sa blizancem “Dalmacija” ovaj elegantni, 117 metara dugi brod od 5.500 bruto-tona bio je ponos jugoslovenske tzv. bijele flote i dugo godina najveće plovilo u floti riječke “Jadrolinije”.

Originalno izgrađeni kao putničko-teretni linijski brodovi, “Istra” i “Dalmacija” su kraće vrijeme vozili na redovnoj liniji između Venecije, jugoslovenskih i grčkih luka do libanskih i luka u Egiptu, da bi ubrzo bili rekonstruisani u klasične putničke brodove za krstarenja. “Istru” koja je od 1991. godine nosila ime “Astra”, 2000-te kupili su Portugalci i detaljno rekonstruisali i obnovili u skladu sa najnovijim SOLAS standardima za putničke brodove, u što je uloženo mnogo novca.

Pod novim imenom “Arion”, nekadašnja “Istra” i danas je jedan od najljepših manjih tzv. klasičnih putničkih brodova na svijetu, a poznavaoci pomorskih prilika sve što se u vezi s tim brodom dogodilo u Crnoj Gori, vide kao pokušaj ruskog unajmitelja da se za relativno male pare, dokopa vrijednog i lijepog broda.

“R-tours” je praktično iskoristio probleme u kojima se našla kompanija CIC i ispostavio odštetni zahtjev koji će mu najvjerovatnije omogućiti da na kraju u sudskoj prodaji, sam postane vlasnik “Arona” za sumu koja je samo 20 do 30 odsto prave vrijednosti broda”- uvjeren je sagovornik “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: