Šefovi ne smiju znati dijagnozu radnika

„Odavanje ljekarske tajne je krivično djelo zbog kojeg se u pravnim državama ide u zatvor", navodi se u prigovoru Agenciji za zaštitu ličnih podataka
7 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.01.2013. 01:28h

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka naložio je Javnoj zdravstvenoj ustanovi Domovi zdravlja Podgorica da prestane sa unošenjem dijagnoze bolesti u Izvještaj o privremenoj sprječenosti za rad, jer je utvrdila da se time krši zakon.

Agencija je postupala po prigovoru D. J. iz Podgorice, koji je naveo da upisivanje ljekarske dijagnoze u izvještaj, na osnovu koga se inače izdaje bolovanje, predstavlja „flagrantno kršenje ljekarske tajne“.

„Odavanje ljekarske tajne je krivično djelo zbog kojeg se u pravnim državama ide u zatvor, a doktoru koji je izdao se oduzima licenca za rad“, navodi se u prigovoru Podgoričanina.

„Građani očekuju da državni sektor štiti njihove podatke i poštuje zakon”

Agencija je, kako je „Vijestima“ rekao predsjednik njenog Savjeta Šefko Crnovršanin, sprovela inspekcijski nadzor u JZU Domovi zdravlja, Fondu zdravstevnog osiguranja i preduzeću gdje radi D. J. i utvrdila da se podaci brižljivo čuvaju i da zakon nalaže ovakvo njihovo korišćenje.

Savjet je zato naložio JZU Domovi zdravlja da „odmah ukloni nepravilnosti u obradi ličnih podataka koji se unose u izvještaj na način što neće unositi šifru dijagnoze i njen latinski naziv“.

Pošto takvu proceduru nalažu propisi koji važe na nivou države, takođe je naložena i „upravna mjera oklanjanja nepravilnosti u obradi ličnih podataka koji se odnose na zdravstveno stanje pacijenta jer spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka i s toga je neophodno usklađivanje podzakonskih akata u ovom slučaju“.

Predsjednik Savjeta Agencije je pozvao građane da koriste zakonsku mogućnost i podnose zahtjeve za zaštitu svojih ličnih podataka

Crnovršanin je potvrdio i da je već pokrenut kontrolni postupak povodom izjave specijalnog tužioca Đurđine Ivanović o zdravstvenom stanju bivše direktorice CKB Milke Ljumović.

„Građani očekuju da državni sektor štiti njihove podatke i poštuje zakon”, navodi predsjednik savjeta Agencije.

Crnovršanin dodaje da velike privatne kompanije uglavnom imaju pravnike koji vode računa da se ova vrsta prava građana “generalno poštuju“, dok to nije slučaj u srednjim i malim preduzećima.

Predsjednik Savjeta Agencije je pozvao građane da koriste zakonsku mogućnost i podnose zahtjeve za zaštitu svojih ličnih podataka kada misle da su oni zloupotrijebljeni.

Bonus video: