Konik: Traže struju da se djeca ne smrzavaju

Dosta im je šest mjeseci obećanja nadležnih, odlučni su da protestuju sve dok im se ne ispuni zahtjev
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 17:57h

Nezadovoljni Romi, žitelji izbjegličkog kampa na Koniku, protestovali su ispred zgrade u kojoj su prostorije Delegacije Evropske unije u Ulici Vuka Karadžića, zahtijevajući da se kontejneri, gdje su smješteni, priključe na struju.

Predstavnici Roma su kazali da je to „davno trebalo da bude urađeno", te da su spremni da struju koju potroše i plate.

"Obećano nam je još pred Novu godinu da će nam priključiti struju. Mi ne radimo, nemamo primanja, ali i pored toga smo spremni da plaćamo struju koju potrošimo. Ne možemo više da dozvolimo da nam se djeca smrzavaju u mraku", kazao je jedan od Roma.

On je dodao da im je dosta šest mjeseci obećanja nadležnih, te da su odlučni da protestuju sve dok im se ne ispuni zahtjev.

Uvjereni da nadležni oklijevaju sa priključenjem, nakon sastanka sa predstavnicima Evropske komisije, uz obećanje da će njihov problem biti uskoro riješen, žitelji Kampa su se razišli.

Ipak, oni su obećali da će ponovo izaći na ulicu, ukoliko im se, u što skorije vrijeme, kontejneri ne priključe na struju.

Više od 150 porodica iz Kampa, koje su nakon požara u julu u kojem su im izgorjele barake, smješteno je u u kontejnere, a od useljenja su se žalili na loše uslove života.

Od početka zime za grijanje se snalaze kako znaju i umiju. Pojedine porodice su nabavile šporete i sulundare provukle kroz prozore.

Kako većina nema ni drva za ogrijev, lože šta stignu, čak i stare džempere, kako bi se zagrijali.

Iz Elektroprivrede je “Vijestima” nedavno saopšteno da svako domaćinstvo koje je dobilo kontejner, treba da zaključi ugovor, kako bi mogli da izmiruju obaveze.

Galerija

Bonus video: