Još pet crnogorskih pomoraca štrajkuje na brodu kod Palerma

“Planiramo da se obratimo našoj ambasadi u Rimu i konzulatu u Bariju, da intervenišu"
70 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 15:41h

Još jedan slučaj pomoraca koji su zbog neisplaćenih zarada ostali na brodu dešava se u luci Termini Imerese, 30 kilometara od Palerma.

Kako je “Vijestima” rekao jedan od crnogorskih moreplovaca, koji zasada ne žele da otkrivaju svoj identitet, pomorci se, zbog neispunjenih obećanja vlasnika kompanije nalaze na brodu do daljeg, dok im plate ne budu na računima. Pomorci su se, kako kažu, na brod Adriatica ukrcali preko barske agencije ”Mercur”.

“U oktobru su već neki naši ljudi imali problema s kompanijom. Cio oktobar smo onda proveli u luci Drač, a 2. novembra smo isplovili za Libiju, s novom posadom iz Poljske i Albanije koja je zamijenila naše pomorce. Tamo smo bili do 7. decembra i odatle krenuli za Maltu, gdje smo bili usidreni do 22. decembra. Odatle smo krenuli za Siciliju i 24. decembra stižemo u luku Termini Imerese, gdje se i sada nalazimo. Kad smo došli u Termini Imerese, gazda je iskrcao posadu poljske nacionalnosti s izvještajem da im je uplatio zarade na bankovne račune, a nas ostavlja na brodu uz obećanje da će nas do kraja januara isplatiti. Poljaci još nijesu dobili ništa. U petak, 4. januara, ja sam, zajedno sa jednim kolegom, dobio papir koji govori da mi je uplaćena oktobarska zarada, na moj račun u Komercijalnoj banci AD Budva. Međutim, na račun ništa nije stiglo ni meni ni mom kolegi”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

On dodaje da je na brodu ostalo 14 članova posade, od kojih su troje turski državljani, dvoje albanski, jedan Poljak i 5 Crnogoraca. Kapetan je, kako su rekli, takođe iz Bara.

“Na brodu oskudijevamo s gorivom, vodom i hranom, jer kompanija naručuje sve minimalno. Agregat radi ujutro od 9 do 13.30, a poslije smo na imerdžensi generatoru, i to vrijeme samo minimalno imamo struje, a vode nema. Radimo samo gvardiju. Hrane imamo, mada je za večeru obrok hladan jer kuvar ne može da sprema radi uštede nafte. Sproveli smo kablove da bismo imali rasvjetu u kabinama”, opisuju svoje nevolje pomorci i dodaju da su se obratili ITF sindikatu, te da očekuju njihovu posjetu u naredna 2-3 dana. U kontaktu su s porodicama, kako kažu, ali bez isplata neće napustiti brod.

“Planiramo da se obratimo našoj ambasadi u Rimu i konzulatu u Bariju, da intervenišu kod gazde da isplati zarade”, ističu pomorci. Vlasnik broda je, kako su kazali, kompanija Stea Stea Internazionali iz Barija.

Bonus video: