Raste interesovanje crnogorskih studenata za razmjene

Prema riječima Vikčević, studenti UCG su izuzetno zainteresovani za programe mobilnosti, jer u njima vide mogućnost sticanja novih iskustava i znanja
80 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 13:16h

Broj studenata Univerziteta Crne Gore (UCG) zainteresovanih za programe razmjene značajno se povećao posljednjih godina, a najveće je interesovanje na Ekonomskom i Fakultetu političkih nauka, saopštila je prorektor za međunarodnu saradnju Mira Vukčević.

Iz UCG su kazali da je, otkad se Univerzitet uključio u programe mobilnosti, preko projekata koji se administriraju na Univerzitetu ( asileus i Joineusee), 146 studenata otišlo na razmjenu na neki od partnerskih univerziteta, a 20 studenata je došlo u Crnu Goru.

“Preko ostalih programa (CEEPUS, bilateralni sporazumi, stipendije stranih vlada) između 150 i 200 studenata godišnje ode u inostranstvo, a između 20 i 50 studenata dođe u Crnu Goru. To su programi za koje su zadužene ostale institucije (na primjer Ministarstvo prosvjete i sporta)”, saopšteno je agenciji MINA iz Univerziteta.

Prema riječima Vikčević, studenti UCG su izuzetno zainteresovani za programe mobilnosti, jer u njima vide mogućnost sticanja novih iskustava i znanja.

“Treba naglasiti činjenicu da broj zainteresovanih raste iz dana u dan, dosadasnji statistički rezultati pokazuju da najveće interesovanje vlada na fakultetima društvenih nauka, pogotovo Ekonomskom i Fakultetu političkih nauka”, rekla je ona agenciji MINA.

Prema njenim riječima, od 2012. godine, zahvaljujući intenzivnom promovisanju programa mobilnosti kroz INFO dane, sajmove inostranih stipendija i posjete predstavnika inostranih partnerskih univerziteta, broj zainteresovanih studenata i na tehničkim naukama je znatno porastao.

“Porast interesa koincidira sa razvijanjem infrastrukture za podršku mobilnosti: pravilima za mobilnost, potpunim administrrtivnim i akademskim rješavanjem pitanja priznavanja uspjeha ostvarenog na partnerskim institucijama, stvranjem jedinica za podršku međunarodnim aktivnostima i mobilnosti na svim univerzitetskim jedinicama. Naravno i sa primjerima dobre prakse, odnosno sve većim brojem naših studenata koji se vraćaju sa uspješno obavljenog programa mobilnosti”, kazala je Vukčević.

Ona je saopštila i da broj aplikacija za UCG sve više raste.

“Broj stranih studenata je najveći na fakultetima društvenih nauka, ali počinju da dolaze i na tehničke fakultete, umjetiničke akademije i Filozofski fakultet. Ono što je prepoznato kao problem je nepostojanje kurseva na engleskom jeziku na osnovnim studijama, što znači da su studenti, dominantno, usmjereni na mentorsku nastavu”, kazala je Vukčević.

Ona je saopštila da se broj studenata koji idu u inostranstvo drastično povećao posljednjih godina.

“Studenti sve rađe provode dio svog školovanja na strani, možda i zbog toga što nemaju problema oko priznavanja uspjeha na svojim matičnim fakultetima. Uspjeli smo da kod svih i studenata i profesora razvijemo stav da je mobilnost od presudnog značaja ra razvoj profesionalne ličnosti mladih ljudi i da je treba bodriti i omogućavati na svaki način”, poručila je Vukčević.

Studenti su, kako je kazala, zainteresovani za zemlje gdje su studije organizovane na engleskom, italijanskom ili nekom od slovenskih jezika, jer im nepostojanje jezičke barijere znatno olakšava inkluziju u studentski život univerziteta domaćina

Bonus video: