Neobični nazivi zgrada u Podgorici: „Pet udovica” gleda na „Tri junice”

Neke su dobile ime po izgledu ili mjestu na kojem su sagrađene, druge po stanarima
2540 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 11:42h

“Pet udovica”, “Vukovarka”, “Šargarepa”, “Vampirica” - samo su neka od dobro poznatih imena zgrada u gradu, ali ni najstariji stanari ponekad ne znaju ko im je i kada kumovao.

Neke su dobile ime po izgledu ili mjestu na kojem su sagrađene, druge po stanarima, a zašto se zgrada na Bulevaru Ivana Milutinovića zove baš “Napolitanka” - ne zna ni Desanka Prentić iako živi u njoj gotovo pola vijeka.

”Ne bih znala kako se stvorilo to 'Napolitanka', znam da su ovo ranije bile vojne zgrade. Moj muž je bio vojno lice, uselili smo se među prvima. Međutim, od 24 porodice koje su dobile stan tada, ostalo je samo pet-šest. Mnogi su prodali stan i u zgradi su ostali samo civili, da tako kažem”, kazala je Prentić.

Kada je riječ o “Vampirici” na Pobrežju, sve je jasno - tako je krštena jer se u blizini nalazi nekadašnje tursko groblje.

“Vukovarka” je ime dobila zbog neugledne spoljašnosti, a zgrade “Limun”, “Pomorandža” i “Šargarepa” zbog boje fasade.

Da i mlađe generacije imaju smisla za humor potvrđuje i to što su nove zgrade kod groblja Čepurci nazvane “Pogled u budućnost”.

U Ulici serdara Jola Piletića nekada je “samovalo” pet solitera, pa su zato i dobili ime “Pet udovica”.

”Živim u četvrtom soliteru duže od 38 godina i znam da su dobili ime zbog toga što ranije nije bilo ničega okolo, bile su usamljene. Ali, ko ih je tačno prozvao tako, ne bih znala da kažem”, rekla je stanarka kroz osmijeh.

Zgradu iza Mljekare u Momišićima useljavali su akademci i profesori, pa i ime zvuči logično - “Zgrada mozgova”.

Nedaleko od solitera, u Piperskoj ulici u Zagoriču, prije desetak godina izgrađene su tri zgrade, sa ne baš akademskim nazivom.

“Nazvane su 'Tri junice', jer je tu nekada bila stočna pijaca. Znam da ih je izgradila 'Cijevna komerc', u partnerstvu sa Opštinom”, pojasnila je stanarka Tamara Dajković.

Na drugom kraju grada, poznate su “Vračara” i “Metalka”, a imena su dobile po lokalima otvorenim u zgradi.

“Pejton” je ime dobio po popularnoj seriji koja se emitovala u vrijeme gradnje – “Gradić Pejton”.

Zgrada na Bulevaru bratstva i jedinstva, građena za vojna lica, nazvana je “Krstarica”. U zgradu na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog uselili su mnogi funkcioneri iz doba komunizma, pa je dobila ime ime “Lordovka”.

Plave zgrade u Bloku krštene su u “Skadar na Bojani”, zato što su dugo vremena građene, “Ruske kule” zbog ruskog načina izgradnje.

Kada je riječ o “Vampirici” na Pobrežju, sve je jasno - tako je krštena jer se u blizini nalazi nekadašnje tursko groblje.

Na Zabjelu štrče“Dva pendreka”

Zabjelo je prepuno zgrada sa neobičnim nazivima - “Seljanka” u Ulici Vojislavljevića, “Devet Jugovića” - ime je navodno dobila zbog devet ulaza, “Lepa Brena” - po jednoj od muzičkih ikona bivše SFRJ. Zabjelčani se mogu pohvaliti i soliterima šaljivih imena u kojima su ranije živjeli policajci - “Dva pendreka”, “Drpljankom” u Ulici Radosava Burića u koju su uselili ljudi iz Drpa Mandića.

“Splićanka” je nazvana po graditeljima iz Splita, čuvenim po kvalitetu. Zgrada sa crnim krovom i malo tamnijom fasadom, Zabjelčane je asocirala na kolač išler, pa su je tako i krstili.

Galerija

Bonus video: