"Njujork tajms": Crna Gora je nezaobilazni balkanski dragulj

Crna Gora rangirana na 12. mjestu, od ukupno 46 destinacija koje treba posjetiti u 2013. godini
4 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 16:15h

Prošlo je skoro sedam godina od mirnog razlaza Crne Gore sa Srbijom, što je dovoljno vremena da ruski oligarsi i bivši Jugosloveni nisu jedini gosti tog brzorastućeg balkanskog dragulja, navodi “Njujork tajms” u opisu Crne Gore, koja se našla na visokoj 12. poziciji među drugih 46 mjesta na svijetu koje ta list predlaže kao nezaobilazne u 2013. godini.

“Njujork tajms” navodi da podgorički hotel iz vremena komunizma sa debelim crvenim tepisima postaje savremeni hotel Hilton. Američki list podsjeća na Sveti Stefan i šest godina dugu obnovu i navodi kako goste na tom mjestu očekuju sobe u kućama iz 15. vijeka. Najavljuje se da će Aman Resorts na ostrvu u maju otvoriti 10 apartmana, te spa i restoran.

Porto Montenegro i Tivat će, navodi list, zasijati u punom sjaju posebno kada hotel Regent na ovoj glamuroznoj marini otvori za goste svoje hotelske sobe i rezidencije 2014. godine

Vodeći američki dnevni list napominje da su cijene i dalje pristupačne: noćenje u hotelima košta 75 dolara ili manje. Dodaje se da će porcija ćevapa, sira i paprika, uz vino i desert košta 12 dolara.

“Zamislite Dubrovnik prije nego su kruzeri počeli pristizati tamo ili Švajcarsku bez žičara”, zaključuje reporter NYT, opisujući Crnu Goru.

Prvi na listi preporučenih destinacija u 2013. našao se Rio de Ženeiro, iz jednostavnog razloga “jer će svi biti tamo 2014”, kada će biti održana Olimpijada.

Na listi “Njujork tajmsa” prije Crne Gore našli su se i Marsej, Nikaragva, Akra u Gani, Butan, Amsterdam, Hjuston, Rosland, Nju Delhi, Istanbul i Singapur.

Galerija

Bonus video: