Od milion za gostujuće, pola ostaje profesorima iz Kliničkog centra

Dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić kazao je da je pola miliona i realna cifra za kliničare, odnosno zaposlene u KC-u koji dopunski rade na Medicinskom fakultetu
469 pregleda 0 komentar(a)
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.06.2018. 05:34h

Univerzitet Crne Gore godišnje potroši blizu milion eura za honorare gostujućim predavačima, a od tog novca polovina ostaje u Crnoj Gori - ljekarima Kliničkog centra koji dopunski rade na podgoričkom Medicinskom fakultetu.

Prema podacima Rektorata UCG, tokom akademske 2016/2017. ukupan trošak za honorare iznosio je 996.823 eura, dok je za putne troškove i hotelski smještaj 73.523.

“Ovaj iznos se odnosi na 10 mjeseci akademske godine i angažovanje lica na 19 fakulteta Univerziteta Crne Gore”, odgovoreno je “Vijestima” iz Rektorata UCG.

Ističu da je polovina iznosa za honorare, odnosno oko pola miliona eura, isplaćena “licima sa akademskim zvanjem u statusu kliničara, koje angažuje Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore, a većina ih je u radnom odnosu na Kliničkom centru Crne Gore”.

To znači da je se za gostujuće predavače na preostalih 18 fakulteta potroši oko pola miliona eura, a njima UCG plaća i smještaj i ishranu kad dolaze da održe predavanje studentima.

Dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić kazao je da je pola miliona i realna cifra za kliničare, odnosno zaposlene u KC koji dopunski rade na Medicinskom fakultetu.“Radi se o oko 40 profesora i oko 150 saradnika”, objasnio je on. UCG je raspisao interni oglas za predstojeću akademsku 2018/19.

“Pravo prijave na interni oglas imaju lica sa akademskim i naučnim zvanjem u radnom odnosu na Univerzitetu Crne Gore i lica sa akademskim zvanjem u statusu kliničara koji su angažovani na Medicinskom fakultetu po osnovu ugovora o dopunskom radu, a koji su iz iste ili srodne oblasti. Pravo prijave imaju i saradnici sa doktoratom, i saradnici za umjetničke discipline u skladu sa Zakonom i Statutom Univerziteta Crne Gore, pri čemu prijava mora sadržati i koprijavu nastavnika-mentora predmeta”, ističu iz Rektorata.

Tek nakon što se iscrpe mogućnosti pokrivenosti nastave sopstvenim kadrom sa UCG, otvara se mogućnost za raspisivanje eksternog oglasa, odnosno za predavače iz okruženja. “Treba imati u vidu da se pored profesora sa drugih univerziteta, po odluci Senata angažuju i penzionisani profesori UCG”, objasnili su.

Napominju da Statut UCG predviđa mogućnost da, mimo javnog konkursa, na osnovu odluke Senata, a na predlog Vijeća organizacione jedinice, može angažovati lice sa akademskim zvanjem sa druge ustanove visokog obrazovanja van teritorije Crne Gore, kao gostujućeg profesora, za jednu studijsku godinu. Dekani odgovorni za nastavu ukoliko gostujući profesor izostane

Upitani da li se nastava na predmetima, na kojima su gostujući profesori, odvija po planu, te ko drži nastavu onda kad oni ne mogu da stignu od obaveza na matičnom fakultetu, iz Rektorata odgovaraju da je obaveza dekana fakulteta i prodekana za nastavu svake univerzitetske jedinice da nastavni proces “teče nesmetano, odnosno redovno, u skladu sa godišnjim planom nastave i propisanim obavezama prema studentima”.

“Centar za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore uveo je i dodatne mehanizme za praćenje redovnosti izvođenja nastave”, kazali su sa UCG.

Bonus video: