Anonimus CG preuzeli povjerljiva dokumenta sa sajta ombudsmana

"Ovim putem skrećemo pažnju svakom svjesnom građaninu da i dalje ima nas koji se bore za pravdu"
110 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 12:22h

Grupa koja se potpisuje kao Anonimni Crna Gora uspjela je da dođe do pristupnih podataka sajta crnogorskog ombudsmana i tako preuzela dio dokumenata sa te lokacije.

“Do sada smo igrali fer i korektno, to više neće biti slučaj. Preuzeli smo sve godišnje izvještaje za ovu godinu, povjerljive dokumente koji nisu public na domenu”, piše u poruci Anonimnih Crna Gora.

Napadači na sajtu ombudsmana nisu učinili ništa što je vidljivo – nisu dodali nikakav sadržaj, izmijenili bilo šta na postojećoj lokaciji. Redakciji “Vijesti” su dostavili adresu administratorskih strana sajta ombudsmana, kao i korisničko ime i lozinku, podatke koji omogućavaju pristup i unos promjena na sajtu.

Pristupom administratorskom panelu, pored ostalog, može se vidjeti jedna od stranica koju su kreirali napadači na kojoj piše: “Ovim putem ne želimo da idemo protiv sistema, ne želimo da naškodimo bilo kome na bilo koji način, ovim samo iskazujemo svoje nezadovoljstvo zbog stanja u našoj zemlji u kakvoj živimo.

Ovim putem skrećemo pažnju svakom svjesnom građaninu da i dalje ima nas koji se bore za pravdu, na bilo koji način. Politička ELITA nam maše 90-ima kao kugom. Nikakve konkretne planove za budućnost ne dobijamo, nego samo ustaljene fraze. Kao da im govore i izjave pišu autori templejta za mobilne telefone”

Čubranović: Nema štete

Saša Čubranović iz IT sektora crnogorskog ombudsmana kaže da njihov sajt nije pretrpio nikakvu štetu usljed napada.

“U pitanju je testni dio sajta koji nije vidljiv on-line”, rekao je on “Vijestima”, dodajući da će u ombudsmanu u narednim danima odlučiti da li će slučaj prijaviti nadležnim organima.

Najavili obaranje elektronskih dnevnika

Anonimni Crna Gora juče su najavili i obaranje sistema elektronskih dnevnika koje koriste crnogorske osnovne i srednje škole.

Anonimni Crna Gora su tokom ljeta, video porukom objavljenom na YouTube mreži, najavljivali da će oboriti sve sajtove vladinih institucija. Oni su, kako su tada naveli, željeli da na taj način “iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem zemlje u kojoj živimo”.

Potpis koji su tada naveli u poruci isti je kao potpis koji se navodi u poruci dostavljenoj “Vijestima” o slučaju sajta crnogorskog ombudsmana: "Mi smo legija. Mi ne opraštamo. Mi ne zaboravljamo. Očekujte nas".

Iako je napad najavljen za 25. avgust, iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) oglasili su se već 21. avgusta saopštenjem o odbijanju napada na sajt Vlade.

Jesu li isti ljudi?

Jedna od prvih akcija crnogorskih “anonimusa” je poruka crnogorskim studentima tokom studentskih protesta krajem 2011. godine da prošire svoje zahtjeve.

U akciji koja je organizovana sredinom februara, tridesetak mladića sa maskama “anonimusa” u tišini je “okupiralo” plato ispred RTVCG.

Tada su najavili da je to prva od nekoliko akcija Anonimusa, u kojima će posjećivati “režimske punktove”.

Međutim, posljednja akcija nije najavljena niti objašnjena na zvaničnom blogu Anonimusa, pa se ne može utvrditi da li se radi o istoj grupi.

Svoje nezadovoljstvo radom vlade nedavno su iskazali i hrvatski “anonimusi”, koji su nakon napada da sajt hrvatske vlade postavili poruku: “Dosta ste krali”.

Mete sajtovi predsjednika, premijera i Prve banke

Anonimusi Crne Gore su i tokom decembra, prema navodima nekih medija, napali sajtove predsjednika i Vlade, te sajt Prve banke.

U tim, kao u slučaju napada na sajt ombudsmana, kao jedan od napadača navodi se korisnik Backdoor Bhg Maan iz grupe internet korisnika koji se predstavljaju kao Anonymous Squad No. 035.

Krivični zakonik Crne Gore za neovlašten pristup računarskom sistemu ili podacima, predviđa novčane kazne ili, u zavisnosti od klasifikacije i težine djela, kaznu zatvora od tri mjeseca do deset godina.

Galerija

Bonus video: