Hitna pomoć: Badnja noć prošla mirno

Bajagić ocjenjuje da se proteklih par godina vidno smanjuje broj stradalih u saobraćaju, posebno tokom praznika
83 pregleda 1 komentar(a)
Hitna pomoć, Foto: Vesko Belojević
Hitna pomoć, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.01.2013. 12:13h

Ekipe Hitne pomoći tokom Badnje noći imale su 73 pregleda, dok su 23 intervencije obavljene na terenu, kazao je dežurni ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Momčilo Bajagić. Zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi, prema njegovim riječima, proveli su relativno mirnu radnu noć.

“U periodu od 19 sati juče, do sedam sati ujutro u Službi hitne pomoći zbrinuto je sedam pacijenata sa povredama, poput posjekotina, povrede glave i drugih ozlijeda. Jedanaest pacijenata upućeno je na dalje liječenje u Urgentni blok, dok povrijeđenih u saobraćaju na podgoričkim ulicama nije bilo”, kazao je dr Bajagić.

Bajagić ocjenjuje da se proteklih par godina vidno smanjuje broj stradalih u saobraćaju, posebno tokom praznika, što je, kako smatra, zasluga rigoroznijih saobraćajnih kontrola.

“Uobičajeno za praznike proteklih dana javljali su nam se pacijenti sa stomačnim tegobama, mučninom, glavoboljom i povraćanjem, manje su se javljali zbog pijanstva.”, kazao je doktor.

On je savjetovao građane da ne pretjeruju u jelu i piću, posebno u unošenju veoma masne i kalorične hrane.

“I tokom praznika poželjno je pridržavati se principa pravilne ishrane, uzimati umjerenije, a češće i redovne obroke, uz nezaobilaznu fizičku aktivnost, makar laganu šetnju”, naglasio je doktor.

Za one koji su proteklih noći pretjerivali u piću, Bajagić je kazao da je nakon pijanstva najvažnije nadoknaditi tečnost, uzimati što više vode, instant supa ili cijeđenih sokova, ali nikako gaziranih.

Bonus video: