Finansijska podrška za NVO: Za kurs krojenja 12.000 eura

Najviše novca, čak nešto više od 57.000 eura dobio je Savez slijepih, za projekat “Dokučivi svijet svakodnevnog života"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 10:32h

Većina predstavnika nevladinih organizacija u Komisiji za raspodjelu novca od igara na sreću dobila je finansijsku podršku tog tijela, pokazala je najnovija odluka Komisije.

Organizacije koje su imale svog predstavnika u Komisiji, koju vodi pomoćnik ministra finansija Boris Bušković, ukupno su u ovogodišnjoj raspodjeli dobile oko 96.000 eura.

U grupi podržanih projekata iz oblasti zadovoljenje potreba osoba sa invaliditetom, Komisija je podržala projekat Udruženja mladih sa hendikepom, čiji predstavnik Goran Macanović sjedi u Komisiji, i to sa oko 51.000 eura za projekat “Za mlade bez barijera”.

Novčanu podršku je dobio i projekat Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Naša inicijativa” Milisava Koraća i to sa 8.300 eura. Korać je takođe član Komisije.

Najviše novca, čak nešto više od 57.000 eura dobio je Savez slijepih, za projekat “Dokučivi svijet svakodnevnog života”. Nešto manje, oko 54.000 eura dobilo je Udruženje paraplegičara Crne Gore, za “Razvoj kapaciteta lokalnih organizacija i unapređivanje i ostvarivanje prava i interesa osoba sa tjelesnim invaliditetom”.

U grupi podržani su sa svotama od više od 10.000 eura i projekti Kulturnog centra Homer, Nove šanse u Novom, kao i Udruženja osoba sa hendikepom iz Berana.

Najbolji projekat u oblasti socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti, između ostalih, imao je Evropski pokret, čiji je predsjednik Momčilo Radulović član Komisije. EP je dodijeljeno 12.000 eura za monitoring zaštite socijalnih i radnih prava državnih službenika i namještenika.

Bušković (u sredini)

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) je dobio 12.300 eura za podršku socijalnoj zaštiti romske i egipćanske populacije, dok je 12.000 eura dobila organizacija Alternativa za kurs krojenja i šivenja za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice.

Podršku u vidu 3.000 eura dobila je i organizacija Bonum iz Pljevalja, koja ima svog predstavnika u Komisiji, Ruždiju Strujića.

Iz oblasti doprinosa u borbi protiv droge i svih oblika zavisnosti, podršku su dobili Društvo za borbu protiv side Crne Gore CAZAS (17.000) za projekat osnaživanja porodica za mlade od 10 do 14 godina, oko 2.000 eura manje dodijeljeno je Preporodu, za projekat “Kompletan preporod”, a oko 13.000 eura dobiće i državni Institut za javno zdravlje, za projekat utvrđivanja i tretmana komplikacija pušenja kod pacijenata u domovima zdravlja.

Članica “Puta nade” Sanja Peković, jedina je predstavnica civilnog sektora u Komisiji čija organizacija nije dobila novac.

Članica “Puta nade” Sanja Peković, jedina je predstavnica civilnog sektora u Komisiji čija organizacija nije dobila novac

Prilikom ocjenjivanja projekata organizacija čiji je predstavnik član Komsije, on se izuzima iz glasanja, a iz Komisije je ranije saopšteno da će težiti ka rješenju da članovi ubuduće ne mogu uopšte da konkurišu za novac.

Konkurs za dodjelu novca objavljen je još u avgustu, a planirano je da nevladinom sektoru Komisija podijeli nešto više od 2,5 miliona eura. Ukupno je stiglo 1.307 aplikacija.

Godinama odluke Komsije prate konstantne kritike civilnog sektora i političkih partija, a članovima se prigovaralo da novac dodjeljuju svojim i projektima bliskih organizacija.

Anteni M 23.000, Monitoru 8.900 eura

Podgorički Radio Antena M, dobio je od Komisije ukupno oko 23.000 eura. Za projekat “Zvukom do svjetlosti”, čiji je cilj poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, dobio je 15.000 eura, a Komisija je “zeleno svjetlo” dala i projektu “Svlačionica” sa 6.000 eura.

Takođe, projekat “Droga je laž, istina je život”, istog radija dobio je 2.500 eura. Iako su brojne radio-stanice koje su dobile novac, ta podgorička stanica prednjači po ukupno dodijeljenom novcu.

Za vaninstitucionalno obrazovanje i vaspitanje djece i omladine nedjeljnik “Monitor” je dobio 5.700, a za novinarsko istraživanje o uticaju organizovanog kriminala na porast broja zavisnika od droge 3.200 eura.

Bjelici prošla dva projekta

U oblasti sporta Komisija je podržala projekat organizacije Montenegro sport Duška Bjelice, koji je imenovan za člana u februaru, i to sa 3.000 eura za izdavanje časopisa za sport, dok je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, gdje je Bjelica dekan, dobio 5.000 eura za dijagnostičke procedure u sportu.

Iz oblasti kulture, dio finansija dobiće Politehnika (oko 15.000 eura), ALFA Centar Nikšić, (oko 17.000), zatim organizacija Prostori (oko 13.000), ali i Radio klub Podgorica, Maje Subotić, koja je i imenovana za članicu Komisije takođe u februaru, a čija su dva projekta podržana sa oko 14.000 eura.

Za vaninstitucionalno obrazovanje i vaspitanje djece i omladine podršku su dobili Institut socijalne inkluzije (oko 12.000 eura), Sigurna ženska kuća (oko 11.000), Centar za građansko obrazovanje (10.000)).

Galerija

Bonus video: