Glavni grad: Naše službe nemaju ništa sa sječom stabala na prostoru kasarne Morača

Na društvenoj mreži Facebook juče su objavljene fotografije, na kojima se vidi više posječenih stabala na prostoru kasarne Morača
2710 pregleda 11 komentar(a)
Posječena drva, Foto: Privatna arhiva
Posječena drva, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.01.2019. 12:38h

Službe Glavnog grada nemaju nikakve veze sa jučerašnjom sječom stabala na prostoru kasarne Morača, kazali su “Vijestima” iz PG biroa i najavili da će danas podnijeti krivične prijave protiv NN lica.

Službe Glavnog grada će prijave podnijeti zbog sječe, ali i zbog lažnog predstavljanja.

Na društvenoj mreži Facebook juče su objavljene fotografije, na kojima se vidi više posječenih stabala na prostoru kasarne Morača. Uz objavljene fotografije, više njih je navelo da su stabla posječena za potrebe preduzeća Parking servis Podgorica.

Iz tog preduzeća “Vijestima” su kazali njihovi zaposleni nisu učestvovali u sječi drveća na prostoru bivše kasarne Morača, kao i da to preduzeće nije izdalo nalog bilo kome, da u njihovo ime i za potrebe Parking servisa, posiječe drveće na tom prostoru.

“Odmah po dobijanju informacije da je na tom lokalitetu izvršena sječa drveća izašli smo na teren i utvrdili da na prostoru kojim upravlja Parking servis nije bilo nikakve sjeće drveća, već da je posječeno nekoliko stabala na prostoru bivše kasarne Morača, na dijelu udaljenim od parkinga koji nije priveden bilo kojoj namjeni. O svemu smo obavijestili Komunalnu policiju Glavnog grada, čiji su službenici obišli predmetnu lokaciju i sproveli mjere i radnje iz njihove nadležnosti”, kazali su iz tog preduzeća.

Jedan od građana koji je nakon objave fotografija otišao na lice mjesta, rekao je redakciji da su informacije da se stabla sijeku za potrebe Parking servisa, dobili od djevojke koja je očevidac događaja.

“Djevojka koja je sve vidjela, zatekla je nekog sa privatnim vozilom, psom i malim djetetom, koji ju je pitao 'što slika', a onda joj objasnio da je to on posjekao, da je iz Parking servisa i da 'šire parking' i da kao više neće sjeći", rekao je on "Vijestima".

Iz Glavnog grada su negirali bilo kakvu umiješanost gradskih službi sa sječom.

“Osobe koje su to učinile nemaju nikakve veze sa gradskim službama, ali očigledno imaju veze sa onima koji žele da nanesu štetu i Podgorici njenim stanovnicima”, navodi se u odgovoru “Vijestima” iz službe za odnose sa javnošću Glavnog grada.

Iz PG biroa nisu naveli o koliko posječenih stabala je riječ, niti kolika je njihova procijenjena vrijednost.

KANA: Zaštititi javne zelene površine

Komentarišući sječu u centru Podgorice, iz NVO "Kana" su kazali da se "park na prostoru kasarne Morača danas i dalje drži uspravno, samo zato što su građani prije godinu dana stali u odbranu svoje zelene obale".

"Javne zelene površine treba zaštititi od nepoznatih drvosječa, ali i od poznatih interesnih grupa koje bi ih rado pretvorile u unosne privatne nekretnine. Zato nove planove za kasarnu 'Morača' i Njegošev park očekujemo sa nestrpljenjem i nadom da će centralne javne zelene površine u Podgorici biti poštovane, proširene i štićene kao dobro od najvećeg značaja", kazali su iz te NVO.

Bonus video: