Mišković u Novom svoj na svome: Lov na sabljarke i aranžman sa Amfilohijem

Mišković na Malim Rosama posjeduje i oko 1.500 kvadrata zemlje i kuću od 60 kvadrata, kupljenu prije nekoliko godina
523 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2012. 15:10h

Uhapšeni vlasnik "Delta holdinga” Miroslav Mišković skoro svakog ljeta gost je u Herceg Novom, gdje ima kuću.

Srpski tajkun čije je hapšenje obilježilo minulu sedmicu, povezivan je sa poslanikom SNP-a Obradom Gojkovićem i novskim biznismenom Stevom Damjanovićem sa kojima je ljeti često išao u ribolov.

Sa junskog lova na sabljarke, u kojem je učestvovao i Mišković, Foto: Slavica Kosić

Bili su naročito uspješni u lovu na sabljarke. Miškovićeva supruga Ljiljana bila je čest posjetilav plaže Stevuzo na Luštici, gdje se okupljaju VIP ličnosti iz Crne Gore, ali i regiona.

Prije četiri i po godine Miškovićeva supruga Ljiljana je na Malim Rosama od Mitropolije crnogorsko-primorske dobila u zakup na 99 godina 2.570 m2 za 590.000 eura, gdje može graditi i rušiti, sve prema svojim potrebama

Mišković na Malim Rosama posjeduje i oko 1.500 kvadrata zemlje i kuću od 60-ak kvadrata, kupljenu prije nekoliko godina.

Prije četiri i po godine Miškovićeva supruga Ljiljana je na Malim Rosama od Mitropolije crnogorsko-primorske dobila u zakup na 99 godina 2.570 metara kvadratnih za 590.000 eura. U ugovoru je precizirano da zakupac, tj. Ljiljana Mišković, može ''graditi i uklanjati objekte i iste koristiti shodno svojim potrebama", te ''izvršiti uknjižbu izgrađenih objekata na svoje ime", što znači prema tumačenju nekih mještana da je zemlja praktično prodata.

Zemljište se nalazi u uvali Rose sa pripadajućom pješčanom plažom. Zbog tog aranžmana bilo je negodovanja Luštičana, jer je mitropolit Amfilohije zemlju koju je Aneta Kaluđerović iz mjesta Klinci 1914. godine darivala seoskoj crkvi Sv. Arhangela Mihajila dao u zakup bez znanja Crkvenog odbora Luštice.

Prilikom otvaranja prve samoposluge u Igalu, kompanija Delta Maxi poklonila je 15.000 eura Opštini Herceg Novi, koja je taj novac trebalo da dā za dječije igralište i uređenje prostorija za djecu sa posebnim potrebama.

Istraga o poslovima sa Dodikom i Radončićem

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je istragu o Miroslavu Miškoviću, nakon što je srpskom tajkunu, njegovom sinu Marku, vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću i trojici saradnika u Beogradu određen jednomjesečni pritvor. Tužilaštvo je naredilo Finansijskoj policiji da izvrši kontrolu finansijskog poslovanja firme Standard Sarajevo, piše Al Džazira Balkans.

Tužilaštvo je postupilo po prijavi manjinskih dioničara, koji smatraju da su oštećeni kriminalom direktora preduzeća i njegovih nalogodavaca, te većinskog vlasnika Miroslava Miškovića, navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva. Novinarka sarajevskog lista ''Dani'' Dženana Karup-Druško je kazala za Al Džaziru da je pohvalno to što Finansijska policija istražuje Standard.

Prema njenim riječima, Standard je podijeljen u dvije firme, "svi radnici su prebačeni u firmu koja je ostala, a on (Mišković) je uzeo samo ono što vrijedi". Karup-Druško međutim kaže da nije sigurna da će ta istraga imati političku podršku za razliku od beogradske.

"Imena koja se povezuju s njim (Miškovićem) su predsjednik Republike Srpske (Milorad Dodik) i drugi čovjek, koji je danas ministar sigurnosti (Fahrudin Radončić).

Nisam sigurna da će biti istrage protiv njih", kazala je Karup-Druško. Prema njenim riječima, privatizacija u BiH desila se "potiho", u vrijeme registracije preduzeća “Prezident”, čiji su suvlasnici Mišković i Radončić, te firma čiji je vlasnik nepoznat, a koji je dovođen u vezu s Naserom Keljmendijem.

U to vrijeme, predsjednik RS-a Milorad Dodik "otvorio je sva vrata" Miškoviću, a izbio je i skandal oko privatizacije banjalučke robne kuće ''Boska''.

Karup-Druško je kazala da se saznalo šta se dešava u ''Boski'' zahvaljujući njenim radnicima, a koliko je poznato, Mišković nikad nije uplatio potrebna sredstva ''Boski'' za privatizaciju.

Galerija

Bonus video: