Stručnjaci misle kao vlast: Zeleno svjetlo za planinu smeća

Ekspertski tim utvrdio da je lokacija na Vasovim vodama dobra za regionalnu deponiju, mještani revoltirani napustili sastanak
10 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2012. 13:06h

Ekspertski tim, na čijem čelu je bio prof. dr Mihailo Burić, predstavio je juče u Beranama elaborat o utvrđivanju valjanosti lokacije Vasove vode za izgradnju regionalne deponije, prema kojem nema nikakvih prepreka da se na ovom mjestu gradi jedan takav sanitarni objekat za četiri opštine.

Na raspravi koja je na trenutke poprimala vrlo dramatične tonove, Burić je rekao da su eksperti dobili zadatak i završili ga profesionalno.

„Mi stojimo iza svega što smo napisali u ovom elaboratu. Lokacija Vasov do odgovara za izgradnju sanitarne deponije“, bio je kategoričan Burić.

Ovakav stav je izazvao buru među mještanima Beransela koji su prisustvovali sastanku, i koji smatraju da su eksperti zanemarili neke bitne eliminatorne kriterijume, kao što je blizina poljoprivrednog zemljišta.

„Vi se varate ako mislite da ste riješili sve probleme, tako što ste došli da nas lagano obrađujete. Vaša bliskost sa vlastima je previše očigledna“, rekao je mještanin Beransela i odbornik u lokalnom parlamentu Mladen Premović.

Burić je odbacio bilo kakvu političku pozadinu i insistirao na profesionalnosti eksperata koji su radili elaborat.

Na blizinu poljoprivrednog zemljišta kao eliminacioni faktor insistirao je i predstavnik mještana Beransela Gojko Cimbaljević.

„Ne treba vi da uvažite moje mišljenje i da ga unesete u elaborat, već ta činjenica da je poljoprivredno zemljište blizu treba da potpuno promijeni vaš zaključak kao ekspertskog tima“, kazao je Cimbaljević.

U raspravu koja je satima trajala uključivali su se i drugi mještani Beransela, koji su potom revoltirano, pojedinačno ili u grupama, napuštali sastanak.

Član ekspertskog tima bez prava glasa, direktor NVO „Ozon“ Aleksandar Perović, rekao je “Vijestima” da nije stigao u Berane jer su geodeti u posljednjem trenutku dobili parametre i koordinate, prema kojima je ispalo da je rijeka Lim udaljena tačno 500 metara.

„Oni su vidjeli da su pogriješili, pa su onda mijenjali projekat i tumačili pravilnike i zakone kako njima odgovara. Tako su naštelovali da udaljenost deponije od Lima bude petsto, nula-nula metara. Da budemo potpuno jasni. Ove eksperte plaća Opština i oni su odabrani da završe posao. Ja sam bez prava glasa upozoravao na mnoge stvari, ali niko nije htio da me čuje“, rekao je Perović.

Mještani Beransela će stav u vezi sa ovim pitanjem donijeti narednih dana, i nije isključeno da bude novih blokada sadašnje divlje deponije na Vasovim vodama. Treba se prisjetiti da je petu blokadu prethodnog ljeta, kao i sve prethodne razbila policija, ali da su već poslije nekoliko dana mještani Beransela organizovali novu blokadu koja je trajala u vrijeme najvećih ljetnjih vrućina i okončana je dogovorom o formiranju ekspertskog tima.

Početak priče o Vasovim vodama je medijska faktografija - američki državljanin porijeklom iz Beransela Jovan Lončar, cijepanje bilborda sa fotografijom Vasovih voda i pitanjem – dokle, i na kraju vraćanje bilborda koji i sada stoji u centru grada nakon sudskog procesa koji je Lončar vodio dvije godine protiv Opštine.

Na Vasovim vodama je, u međuvremenu, napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore, gdje je odloženo najmanje pola miliona tona otpada, uključujući i opasni medicinski. Zakon je jasan, ako se opasni otpad pomiješa sa komunalnim, onda sav otpad postaje opasan.

Da je lokacija na Vasovim vodama najbolje rješenje, juče je ponovio i pomoćnik ministra za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Siniša Stanković, koji je kazao da je „najracionalnije da se sanira trenutna deponija i na istom mjestu izgradi sanitarna“.

Lončar: Eksperti radili u interesu Opštine

Američki državljanin Jovan Lončar “Vijestima” je juče kazao da se problem deponije ne može ovako završiti. „Mi ne priznajemo takozvane eksperte, a pokazalo se da su takozvani.

Umjesto da radi ekspertizu, taj gospodin Burić je prvi dan došao na teren i nudio da se otkupi zemljište u okolini deponije, moga brata od strica i ostalih komšija. Kakav je to ekspert i kakva je njegova analiza.

Ovi eksperti se ni po čemu ne razlikuju od onih koji su falsifikovali bodovanja i opet lokacija Vasove vode nije bila prvorangirana, već drugorangirana.

Ovaj ekspertski tim nije radio u javnom interesu, već za interes lokalnih vlasti. Neće se to tako završiti“, upozorio je Lončar.

Perović podnio ostavku

Izvršni direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović, podnio je danas ostavku na članstvo u Ekspertskom timu koji se bavio opravdanosti izgradnje sanitarne deponije u Beranama.

Perović je podnio ostavku nakon što je to tijelo zaključilo da ne postoje zakonske smetnje za izgradnju sanitarne deponije i reciklažnog centra na lokaciji Vasov do i da su ispunjeni svi propisi predviđeni Pravilnikom o izgradnji deponija.

On je ustavci, u koju je agencija MINA imala uvid, naveo da je očigledno da se njegovo poimanje prioriteta i zakonskih propisa značajno razlikuje od mišljenja većine članova Ekspertskog tijela

Perović je naveo da je nakon pažljivog čitanja Elaborata ekspertize i upoređivanja sa Sporazumom potpisanim između Opštine Berane i Mjesne zajednice Beranselo i Programskim zadatkom, odlučio da se povuče iz tog tijela.

On je podsjetio da su Sporazum i Programski zadatak, kojeg su svi članovi Ekspertskog tima dobili 11. septembra, bili utemeljeni na Pravilniku o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarno-tehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranja deponija za otpad, stručnoj spremi, kvalifikacijama rukovodioca deponije i vrstama otpada i uslovima za prihvatanje otpada na deponiji.

Međutim, kako je naveo, u tekstu Elaborata ekspertize u dijelu Programskog zadataka, koji je prezentovan u srijedu, pojavio se drugi dokument, za koji on nije znao ni da postoji - Pravilnik o izmjenama i dopunama osnovnog Pravilnika, od 9. septembra prošle godine, koji je uradilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Perović je kazao da je provjerio u nadležnim instritucijama, i da se uvjerio da postoji Pravilnik o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarnotehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranja deponija za otpad, stručnoj spremi, kvaliflkacijama rukovodioca deponije i vrstama otpada i uslovima za prihvatanje otpada na deponiji.

“Ali, kako se on nije pominjao ni u Sporazumu a ni u Programskom zadatku koga smo dobili na prvom sastanku Ekspertskog tima, a iz razloga što niko od zainteresovanih strana nije ukazao, ili nije znao za inoviranu verziju, želio bih da znam ko je i kada odlučio da promjeni Programski zadatak i unese ovaj akt, jer naknadno mijenjanje Programskog zadatka nije pominjano”, naveo je on.

Perović je pojasnio da su mijenjanje prvobitne verzije usvojenog Programskog zadatka, a da pritom nije obaviješten o tome, kao i činjenica da je, očigledno, njegovo mišljenje o pogodnosti lokacije Vasove vode za privremeno odlagalište otpada, odnosno izgradnju regionalne sanitarne deponije, u suprotnosti sa svima, razlozi su zbog kojih ne vidi svrhu daljeg angažmana u Ekspetskog timu.

“Jer je očigledno da se moje poimanje prioriteta i tumačenje zakonskih propisa, u značajnoj mjeri razlikuje od većine članova”, dodao je on.

On je naglasio da je uvjeren da je zbog lokacije Vasove vode promijenjen ne samo glavni projeklat, nego i Pravilnik i Zakon o upravljanju otpadom, kako bi se razlike u pojmovima deponija i tijelo deponije, prilagodile tako da budu primjenjive.

“Koliko je to koštalo poreske obveznike volio bih da znam, ali siguran sam da izgubljeno vrijeme i energija koja je utrošena na pogrešan način, mnogo više vrijede”, rekao je Perović.

Perović je dodao i da se odriče nadoknade koja je bila obezbijeđena za članove ekspertskog tima, o čemu će obavijestiti Opštinu Berane.

Galerija

Bonus video: