Granica sa Hrvatskom na Kobili još zatvorena

“Mi smo spremni, ali kako nezvanično saznajemo kolege na hrvatskoj strani granice imaju novo-stari problem sa računarima za kontrolu”, kaže pomoćnik načelnika za granične provjere
79 pregleda 2 komentar(a)
granični prelaz Kobila-Vitaljina, Foto: Slavica Kosić
granični prelaz Kobila-Vitaljina, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.06.2018. 14:07h

Granični prelaz sa Republikom Hrvatskom, Kobila-Vitaljina još uvijek ne radi, iako je iz Ministarstva unutrašnjih poslova bilo najavljeno da će danas biti otvoren.

“Mi smo spremni, ali kako nezvanično saznajemo kolege na hrvatskoj strani granice imaju novo-stari problem sa računarima za kontrolu”, kaže pomoćnik načelnika za granične provjere Petar Radović.

On kaže da je prijepodne sa crnogorske strane bilo 40-tak vozila koja su vraćena i upućeni na Debeli brijeg, drugi granični prelaz sa Hrvatskom.

Granični prelaz Vitaljina zatvoren je prije šest i po mjeseci zbog rekonstrukcije objekata i saobraćajnice. Novi prelaz se gradi na oko 800 metara od starog i još uvijek nije završen. Za novi prelaz u Vitaljini naši susjedi izdvojili su 3,3 miliona eura. On će imati četiri saobraćajne trake, dvije ulazne i dvije izlazne, sa promjenljivom signalizacijom. To bi trebalo da smanji gužve, posebno izražene ljeti i tokom praznika.

“Vraćamo se kući u Banja Luku poslije vikenda provedenog u Igalu, gdje imamo apartmane. Stalno koristimo ovaj put, jer nam je ljepši put kroz Hrvatsku, nego kroz Bosnu. Čuli smo da će danas biti otvoren ovaj granični prelaz, koji nam omogućava brži put”, kaže par iz Republike Srpske koji se morao vratiti i granicu preći na Debelom brijegu.

Lani je granicu na Kobili od 1. do 17. juna prešao 18.861 putnik i 5.445 vozila. Na drugom graničnom prelazu na Debelom brijegu, u istom periodu granicu su prešla 156. 933 putnika i 39.804 vozila. Ove godine na Debelom brijegu bilježe povećanje broja putnika od 13, 92 odsto i vozila od 37,52 odsto.

Radi smanjena gužvi i bržeg prelaska granice u proteklom periodu postavljeni su čitači registarskih tablica i video nadzor što će omogućiti kvalitetniju kontrolu i bolji nadzor na graničnim prelazima I brži prelazak”, naveo je Radović.

U hercegnovskoj opštini su četiri granična prelaza: dva sa Hrvatskom - Debeli brijeg-Karasovići i Kobila- Vitaljina, jedan sa republikom Srpskom na Sitnici i u luci Zelenika.

Bonus video: